МЕЂУНАРОДНИ ДАН НЕСТАЛИХ: ГОДИШЊЕ У СРБИЈИ НЕСТАНЕ 2000 ЉУДИ

Представници Фондације Тијана Јурић упозорили су, поводом Међународног дана несталих, да у Србији свакодневно у просеку нестане троје људи, што је како наводе, забрињавајућа статистика.

Процена је да у Србији годишње нестане између 1.500 и 2.000 људи, навели су представници Фондације која се бори да Србија добије јавни регистар несталих у жељи да се и цело друштво активно укључи у потрагу за њима.

У регистру који постоји евидентирана су само имена 75 несталих особа у Србији, наводи Фондација и додаје да упркос свим озбиљним подацима, који су саопштили полиција никада није прецизирала број несталих нити је направила регистар несталих.

То су нечије мајке, сестре, очеви, деде, синови, ћерке… Људи нестају из разних разлога -намерних, ненамерних, присиљених, наводе.

Из Фондације подсећају да узроци за нестајање људи и деце могубити анксиозност, депресија и друге менталне болести, деменција, бескућништво, насиље у породици, природне катастрофе или злочин.

Фондација оцењује да због све није договољно да се о несталима говори само на Међународни дан несталих јер ти људи не смеју бити заборављени.

Додају да ће се данас премијерно емитовати спот који је направила Фондација позивајући и институције и друштво да овом проблему приступе систематично и са дозом озбиљности која до сада није била видљива.

Регистар би у будућности био од великог значаја јер би се читаво друштво могло активно укључити у потрагу, самим тим што би јавност имала сазнања да је нека особа нестала.

И не само то, држава би тиме и институционално показала емпатију и разумевање ка породици нестале особе, а не као до сада, гурала под тепих проблем и пуштала породице да се сами носе с губитком.

Image by PIRO4D from Pixabay

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/medjunarodni-dan-nestalih-godisnje-u-srbiji-nestane-2000-ljudi/