МЕЂУНАРОДНИ ДАН ОСОБА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ – 3. ДЕЦЕМБАР

dan-invalidaУН су 1948. године донеле Повељу о правима инвалида, 1994. године Повељу о изједначавању могућности инвалида са здравим особама. Међународни дан особа са инвалидитетом први пут је обележен 3. децембра 1999. године.

Према проценама Уједињених нација, 10% укупне светске популације чине особе са неким обликом инвалидитета, а у Србији таквих особа има око 800.000.
Око 70% особа са инвалидитетом у Србији живи у сиромаштву. Чак 52% тих људи уопште не учествује у друштвеном животу своје заједнице.
Особе са инвалидитетом суштински су највећа мањина у Србији, врло често су за остатак друштва невидљиви, а ипак се свакодневно сусрећу са отвореном или прикривеном дискриминацијом.

До сада много урађено на побољшању живота особа са инвалидитетом, али су и даље присутна дискриминација у образовању и запошљавању. На неким факултетима постоје рампе и лифтови, али ни на једном факултету студенти с хендикепом немају приступ тоалету. И даље велики број инвалида не може да дође до квалитетног образовања.

Поред друштвених и финансијских препрека, особе са инвалидитетом врло се често сусрећу са физичким препрекама.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/medjunarodni-dan-osoba-sa-invaliditetom-3-decembar/