МЕЂУНАРОДНИ ДАН ОСОБА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ

Међународни дан особа са инвалидитетом обележава се данас, 3. децембра, а процене су да те особе чине око 10 одсто светске популације.

Дан посвећен особама са инвалидитетом установљен је 1992. године, када је Генерална скупштина УН усвојила резолуцију којом се све земље позивају да обележавају тај дан с циљем да се унапреди и омогући особама са инвалидитетом једнако уживање људских права и равноправно учешће у друштву.

Особе са инвалидитетом се свакодневно суочавају са социјалним и физичким баријерама, као што су предрасуде у ставовима према инвалидности, неприступачност објеката као и информација и оруђа за комуникацију.Ове баријере често као резултат имају недостатак знања или свести о питањима инвалидности, што се може превазићи једноставним активностима. Особе са инвалидитетом могу равноправно да учествују у друштву ако се уклоне социјалне и физичке препреке, као и пререке у ставовима.
У Србији је око 800.000 особа са неким обликом инвалидитета, а око 70% тих особа живи у сиромаштву. Особе са инвалидитетом имају своје вредности, квалитете, способности и знања и у великој мери могу да допринесу друштву у коме живимо, али као посебан проблем истиче се њихово запошљавање. Само 13% особа са инвалидитетом је запослено, што значи да је њихова незапосленост три пута већа.

Према особама са инвалидитетом се треба опходити као и према свим другим особама, и у контактима битно је да се обрати пажња на особу, ане на њену инвалидност. Kао обичан грађанин можемо да учинимо више ствари за особе са инвалидитетом. Да их питамо да ли им је потребна помоћ и да се не препуштамо претпоставкама, да им се директно обраћамо приликом разговора и да им дозволимо да изразе своје потребе.
Такође, неопходно је особама са инвалидитетом понудити приступачност разних објеката. У библиотекама рампе на улазу у зграду, асортиман знакова на Брајевом писму, аудио или Брајеве књиге, књиге у крупном фонту, књиге у лако разумљивом формату; у тржним центрима поред покретних степеница обезбедити и лифтове; довољан број паркинг места у близини свих јавних места…
Годишње обележавање Међународног дана особа са инвалидитетом има за циљ да се промовише разумевање проблема инвалидитета и да подршка за достојанство, права и добробит особа са инвалидитетом.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/medjunarodni-dan-osoba-sa-invaliditetom/