Početna » МЕЂУНАРОДНИ ДАН РОМА

МЕЂУНАРОДНИ ДАН РОМА

Међународни дан рома обележава се 8. априла. Датум је установљен 1990. године у пољском Сероцку, а представља сећање на први међународни сусрет Рома, који се одржао у Лондону 1971. године, од 7. до 12. априла. Тада је и песма Ђелем, ђелем проглашена за ромску химну, док је за заставу изабрано зелено-плаво поље, са црвеним точком на средини, који представља миграцију Рома.

На овај дан слави се ромска култура, али и проблеми са којима се они суочавају. Иако су једна од најбројнијих мањинских група у Европи и даље се често сусрећу са дискриминацијом и предрасудама.

Мешу највећим проблемима са којима су Роми суочени су рани и присилни бракови, као и недостатак образовања, због чега касније не могу да нађу ни посао. Охрабрује да је све више припадника ромске популације који желе да се боре са овим изазовима и трајно реше ове проблеме.

 You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept