Početna » МЕЂУНАРОДНИ ДАН РОМСКОГ ЈЕЗИКА 5. НОВЕМБАР

МЕЂУНАРОДНИ ДАН РОМСКОГ ЈЕЗИКА 5. НОВЕМБАР

од Паланка данас
0 Коментар

Међународни дан ромског језика обележава се сваког 5. новембра. Први пут обележен је 5. новембра 2009.године у Загребу на иницијативу Удружења ,,Kали Сара“.

Светски дан ромског језика установио Унеско 2015.године. Ромски језик спада у групу индоевропских језика. У ромском језику има 60 дијалеката, слични или потпуно различити.

У Србији се говоре 3 дијалекта тамарски, гурбетски и арлијски. У Србији се изучава кроз изборни предмет ромски језик са елементима националне културе.

Тренутно у Смедеревској Паланци је планиран наставник ромског језика за наредни период а све са циљем да се не изгуби потпуно ромски језик. Професор Рајко Ђурић је дао велики допринос унапређењу ромског језика. Рајко Ђурић је рођен 03.10.1947- 02.11.2020. године. Био је писац, политичар,филозоф, аутор Граматике ромског језика- и Историје Рома, писао књижевна дела, песме на ромском језику , дао је велики допринос ромске културе и стандардизацији ромског језика који ми данас имамо у школама.

Захваљујући посвећености Рајка Ђурића, Љуана Kоке, Драгољуба Ацковића ми данас имамо ромски језика у школама.
РЕФЕРАТ САНУ – Р. Ђурић; РОМОЛОГИЈА – Р. Ђурић; Дела Драгољуба Ацковића данашњег посланика су:

,, Друштвене промене и положај Рома; Историја информисања Рома у Југославији; Страдање у Јасеновцу; Слушајте људи ; Теткица Бибија“, Алав е Роменго“. Kкао се не би потпуно изгубио језик и да превазиђемо изазове асимилације језика морали би смо да се позабавимо изазовом и решити га.

Увођење ромских наставника у наставе, увођење курса на ромском језику, упознавање и обележавање дана ромске културе можемо допринети да језик , обичаји, традиција живе . Ромски алафабет има 38 слова, и 8 падежа. 8 падеж је аблатив такозвани коси падеж.

Личне заменице на ромском звуче овако: Ја – Ме,Ти -Ту, Вов,вој- Он, она,Ми – Амен, Ви- Тумен, Вон -они, оне. Ромски језик нема средњи род. Ја сам жена – Ме сем Ђувљи-ђуљи. Имамо гласове које се не читају увек x, кх,цх,тх,чх. Постоје правила када се читају.

Надам се да сте бар мало упознали ромски језик и научили или вам је изазов да научите. Од јануара планиран је час или радионица потпуно бесплатна која ће допринети да се боље упознамо са језицима националних мањина овог пута ромске националне мањине.

Састипе! Што значи у здравље!

Аутомобил – вордон
Мангро-хлеб
Мама -дај
Бог-Девла
Учитељ-сикавно
Добар дан- Лацхо( баxтало) диве
Добар човек -лацхо мануш
Човек-Ром
Биби- тетка
Прича-парамиси

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept