МЕЂУНАРОДНИ ДАН СВЕСНОСТИ О ПРЕДОЗИРАЊУ ДРОГОМ-31. АВГУСТ

У Србији се и ове године обележава 31. август, Међународни дан свесности о предозирању дрогом (International Overdose Awarness Day – IOAD), који има за циљ подизање свести о предозирању, смањење предрасуде о смрти изазваној конзумацијом дрога, као и стварање промене која смањује штету повезану са употребом дроге.

Удружење Излазак из Београда и ове године обележава овај дан под једним од глобалних слогана „Време сећања, време за акцију“.

„Ово је дан када се подсећамо вољених особа, породице, пријатеља, познаника и свих оних које смо изгубили. Такође, ово је дан када се подсећамо и препознајемо жалост, патњу и бол свих оних који су остали за њима“- истакао је Александар Жугић, председник Удружења Излазак.

Поводом Међународног дана свесности о предозирању дрогом, грађани и заједнице окупљају су се да како би се сетили оних који су умрли или пате од трајних штетних утицаја изазваних предозирањем и подиглли свест о једној од највећих горућих светских криза јавног здравља – кризе која, нажалост, постаје све већа.

”О предозирању се као и уопштено о проблему злоупотребе дрога не говори пуно, највише због стигме која је увелико присутна када је ова тема у питању. Особе које имају проблема са зависношћу, углавном, не размишљају о последицама. За њих је предозирање нешто што је далеко од њих. То је нешто што се дешава неком другом, пријатељима, познаницима или су видели у неком филму. Међутим, када конзумираш дроге предозирање је стално присутна реалност, а они срећнији се пробуде у болници. Ни једна породица не би никада требало да прође кроз патњу губљења некога кога воли због предозирања“, наглашава Жугић.

Према најскоријем годишњем извештају Kанцеларије Уједињених Нација за дрогу и криминал, 585.000 људи широм света је умрло од последица коришћења дрога у 2017. години.

„Желим да пошаљем поруку наде. Наиме, познајем многе особе које су биле зависне од дрога и без икакве наде да ће се опоравити, а опет данас живе једне смислене животе и имају породице. То су људи који су добили другу прилику. Kако год себе да видиш данас, колико год да ти опоравак изгледа далеко, знај да ти можеш да добијеш и да заслужујеш другу шансу“, закључује Жугић.

У 2019. години забележено је укупно 874 ИОАД догађаја свих врста, одржаних у 39 земаља, међу којима је и Србија. Подржан и организован од стране Пенингтон Института, аустралијске непрофитне организације.

Удружење Излазак препоручује свим особама које се суочавају са проблемом зависности, као и њиховим породицама, да им се обрате путем бесплатне телефонске линије 0800 104 100 или путем маила инфо@излазак.орг и укључе се у процес опоравка.

Извор: Пресс центар

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/medjunarodni-dan-svesnosti-o-predoziranju-drogom-31-avgust/