МЕЂУНАРОДНИ ДАН ВОЛОНТЕРА 5. ДЕЦЕМБАР

Међународни дан волонтера, 5. децембар, обележава се у свету као подсећање на дан када је 1970. године створен Програм Уједињених нација за волонтере. Циљ је подстаћи што већи број људи да понуде своје волонтерске услуге.

Људи добре воље, како их називају, за свој рад не очекују материјалну надокнаду, сем моралних и друштвених сатисфакција, а помагање и посвећивање времена другима сматрају изразом људске хуманости, солидарности и узајамности, као и осећањем одговорности за своју заједницу.

Црвени крст Србије, као највећа волонтерска организација у земљи, сваке године обележава Међународни дан волонтера, а посебну пажњу, како наводе, поклањају волонтерима који су ангажовани и делују у својим локалним заједницама.

Црвени крст Србије окупља 60.000 волонтера Од тог броја је 20% старијих, 20% је средњих година , а 60 % чине млади волонтери.“Од почетка пандемијске кризе, Црвени крст у Србији – његови волонтери и професионално запослени, показали су велику хуманост, пожртвовање, знање и храброст“, наводи се на сајту Црвеног крста Србије.

Паланачки Црвени крст окупља велики број волонтера који су током године ангажовани на јасно дефинисаним задацима ове хуманитарне организације. Њихов главни мотив је хуманост али како кажу , они кроз рад, бригу и учење мењају своје животе и животе својих суграђана.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/medjunarodni-dan-volontera-5-decembar-2/