Početna » МЕЂУНАРОДНИ ДАН ЖЕНА КОЈЕ ЖИВЕ НА СЕЛУ Подизање свести и остваривање њихових права

МЕЂУНАРОДНИ ДАН ЖЕНА КОЈЕ ЖИВЕ НА СЕЛУ Подизање свести и остваривање њихових права

Заштитник грађана Зоран Пашалић изјавио је данас да су жене на селу најчешће друштвено невидљиве и да се налазе у лошем материјалном положају.

од Паланка данас
0 Коментар

Он је апеловао на надлежне органе да учине додатне напоре како би се унапредио положај жена које живе на селу, посебно оних старијих.„Жене на селу имају кључну улогу у опстанку и развоју руралних средина, а опет су неравноправне са мушким члановима друштва. То су наше мајке и наше баке, и ми смо у обавези да им обезбедимо достојанствен живот и створимо могућности да у потпуности остварују своја права“, рекао је Пашалић поводом 15. октобра – Међународног дана жена које живе на селу.

Заштитник грађана је навео да су жене у сеоским срединама социјално искључене, да се налазе у лошој материјалној ситуацији јер најчешће учествују у неплаћеном кућном и раду на газдинству и имају отежан приступ социјалним и здравственим услугама.

„У то смеру, неопходно је да надлежни органи раде на развијању посебних услуга и сервиса подршке на локалном нивоу. Такође, веома је важно радити на подизању свести жена на селу о њиховим правима и механизмима заштите, као и на њиховом осамостаљивању и економском оснаживању“, рекао је Пашалић.


Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept