МЕЂУНАРОДНО ИСТРАЖИВАЊЕ РАЗВОЈА ЧИТАЛАЧКЕ ПИСМЕНОСТИ, ПИРЛС 2021

ОШ ,,Олга Милошевић“ учествовала је у ПИРЛС истраживању (Progress in International Reading Literacy Study). Ово истраживање организује Међународна агенција за евалуацију образовних постигнућа ученика, ИЕА. Пирлс 2021 је пето међународно истраживање ученичких постигнућа у низу које организује ИЕА, а које је посвећено унапређењу наставе и процеса разумевања читања код ученика четвртог разреда.

ПИРЛС студија је први пут реализована 2001. године и од тада обезбеђује међународно упоредиве податке и постигнућа деце у читању након четири године школовања. Читање је вероватно најважнија вештина коју дете може да развије и круцијална је за постизање успеха како у школи тако и касније у животу. Више од 60 земаља је укључено у реализовање ПИРЛС 21 међународне студије. Република Србија први пут учествује у овако важном међународном пројекту.
Намера реализовања студије није да се на било који начин индивидуално процењују учници, ваћ ће прикупљени подаци помоћи да се прати функционисање образовног система у свету, као и да се обезбеде релевантне информације о нашем образовном систему, без откривања идентитета особа или установа које су учествовале у истраживању.
Наша школа одабрана је од стране Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања да учествује у овој студији са једним одељењем четвртог разреда, и то одељење IV1, учитељице Слађане Целић.
У понедељак, 1. марта у нашој школи је реализовано тестирање ученика IV1 који су уживали читајући два текста и одговарајући на питање о њима. После тога су попунили по упитник који је такође анониман, али по одређеној шифри додељен сваком ученику његов да би се упоређивањем теста и упитника истог ученика добили прецизнији подаци. Упитнике са посебним питањима намењеним њима, попуњавали су и родитељи ученика, учитељица и директор школе. Текстови које су ученици читали, као и питања на која су одговарали били су у посебним тест књижицама и сваки ученик је имао само његову тест књижицу која је са другачијим текстовима од осталих. Пре тестирања су сви родитељи ученика потписали сагласност за учешће њиховог дете у ПИРЛС истраживању. На крају тестирања, ученици су добили поклоне који су у школу уз комплетан материјал за тестирање стигли из Националног центра (Завод за вредновање квалитета образовања и васпитања).
За комуникацију са Заводом и реализовање тестирања у школи била је задужена Ивана Лукић, школски библиотекар. Она је у овој студији имала улогу школског координатора и адинистратора тестирања за које је прошла обуке које су од стране ЗУОВ-а организоване онлајн, преко ZOOM платформе.
Част нам је што је наша школа учесница овог значајног међународног истраживања.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/medjunarodno-istrazivanje-razvoja-citalacke-pismenosti-pirls-2021/