Početna » МЕНТАЛНИ ПОРЕМЕЋАЈ ЛИЧНОСТИ, ОДМАХ ЋЕТЕ ПРИМЕТИТИ ОВИХ 5 СИМПТОМА

МЕНТАЛНИ ПОРЕМЕЋАЈ ЛИЧНОСТИ, ОДМАХ ЋЕТЕ ПРИМЕТИТИ ОВИХ 5 СИМПТОМА

од Паланка данас
0 Коментар

Очување и неговање менталног здравља је изузетно важно, а када се у животу појаве стрес, траума, нелагодности, може се појавити поремећај личности. То су су дугорочни обрасци понашања који се значајно разликују од очекиваних. Постоји више поремећаја личности: избегавајући, грнаични, зависни, хистрионични, опсесивно-компулзивни, нарцисоидни, параноидни итд.Најпре се поремећај може приметити у начину понашања, али и у комуникацији са људима. Поремећаји личности захтевају стручну консултацију, одређени вид терапије и потребно је време и подршка како би се ментално стање вратило у равнотежу.

Сваки поремећај личности се разликује по карактеристичним симптомима, али неки симптоми су својствени свима. Ево о којим знаковима је реч:

1. Међусобно неразумевање – Свако, наравно, има своје виђење ситуације, па чак и разумевање исте фразе. Али много тога што говоримо једни другима може се разуети само на један начин. Људи који имају поремећај личности погрешно представљају све што се на њих односи. Чак и ако добију комплимент, због унутрашње нелагоде и ниског самопоштовања, доживљавају га као увреду и претњу.

2. Погрешна перцепција света – Kада искриве све што им се каже, мењају и стварност. На пример, након неколико минута разговора, они могу помислити да су са вама најбољи пријатељи, чак и ако ви не мислите тако и нисте навели разлог. Поремећај личности чини да свет око себе и себе сагледавате у потпуно другачијем светлу, што оставља печат на међуљудске односе.

3. Покушавају да успоставе надмоћ – То што су у интелектуалним способностима супериорни у односу на околину за њих уопште није тајна. Због тога људи са поремећајем личности не пропуштају прилику да то покажу другима. Зато се немојте изненадити ако вам наруше самопоуздање или вас натерају да сумњате у сопствени успех. Посебно особе са нарцисоидним поремећајем личности истичу своју супериорност.

4. Ја сам жртва – Људи који имају поремећај личности увек покушавају да избегну одговорност. Често себе стављају у статус жртве. Због тога од њих често можете углавном чути приче о несрећном детињству, лошем послу, неразумевању родитеља, погрешним партнерима, немирној деци… За грешке покушавају углавном да избегну одговорност и приписују их другима.

5. Лажи – Поремећај личности може подразумевати и патолошко лагање. То могу бити редовне и бесмислене лажи. Осим што лажу друге, ове особе покушавају и себе да обману и направе лажну слику о себи у коју ће и сами поверовати.

Напомена: Уколико имате неке симптоме или сматрате да вам је ментално здравље нарушено, неопходно је да се консултујете и обратите за помоћ психологу или психотерапеуту. Ментално здрав живот је и срећан живот, зато не заборавите да је брига о вашим емоцијама изузетно важна.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept