МЕРЕЊЕ СРЕДЊЕ БРЗИНЕ НА СВИМ АУТО-ПУТЕВИМА

Мерење средње брзине на свим ауто-путевима у Србији могло би коначно да почне 1. априла, потврђено је Политици у МУП-у. Средња дозвољена брзина сада се мери само на деоници ауто-пута између Шида и Шимановаца, док се за остале деонице систем још успоставља. Проблем је био у тачном израчунавању растојања између две наплатне станице, јер је мања непрецизност могла на суду да обори све написане казне. Сада је тај проблем, по свему судећи, решен.

Систем мерења средње брзине кретања возила на ауто-путу почео је у септембру прошле године.

Реч је о пројекту МУП-а и „Путева Србије”, који мере средњу брзину на основу времена проласка кроз наплатне рампе.

Разлика у времену и пређеној километражи на ауто-путу, од кућице до кућице, даје обрачун просечне брзине. План је био да сви који према овој рачуници возе брже од 120 километара на час буду кажњени.

Цео систем за снимање средње брзине на ауто-путу власништво је „Путева Србије”. Пре почетка примене пројекта објашњено је да су све наплатне станице покривене камерама, повезане оптичким каблом и да имају један централни сервер. Све кућице имају идентично, синхронизовано време и тачно се зна када је ко ушао на ауто-пут, а када је изашао са њега. „Путеви Србије”, како је било планирано, требало је да документују све прекршаје и да их прослеђују полицији.

Није познато колико је казни досад написано на основу оваквог мерења. Једини податак који је МУП саопштио односи се на прва два дана мерења средње брзине. За та два дана чак 7.820 возача кажњено је, јер су ишли брже од 140 километара на час.

Систем мерења средње брзине на ауто-путу користи се већ дуги низ година у више европских земаља. „Секшн контрол”, радарски систем за контролу ограничења брзине на једној деоници, скоро деценију и по веома успешно дисциплинује возаче у Аустрији. У Великој Британији већ дуже се користи надзирање ограничења на једном делу пута и тамо носи назив СПЕЦС. У Италији се сличан систем зове „тутор”, а у Холандији постоји систем надзора ограничења брзине – „трајектконтрол”.

Извор: Политика

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/merenje-srednje-brzine-na-svim-auto-putevima/