МЕСЕЦ РОМСКОГ ЖЕНСКОГ АКТИВИЗМА, „РАНА УДАЈА НИЈЕ ДЕО РОМСКЕ КУЛТУРЕ-УПОЗНАЈ НЕ СУДИ“

У оквиру традиционалне акције Месец ромског женског активизма, 8.марта на Међународни дан жена, Ромска женска мрежа започеће кампању „Рана удаја није део ромске културе – Упознај не суди“.

Циљ кампање, како се наводи у саопштењу, је скретање пажње на стереотипе и предрасуде, који су чест узрок дискриминације Рома и Ромкиња. У средишту овогодишње кампање, која траје до 8. априла Међународног дана Рома и Ромкиња, је борба против стереотипа да су рани бракови ромска традиција.Kампања поводом месеца ромског женског активизма подразумева низ активности и манифестација широм Србије.

Обзиром да је једно од средстава борбе против предрасуда, стереотипа и дискриминације приказивање позитивних примера, фокус активности у оквиру кампање биће приказивање успешних примера. У медијима и на друштвеним мрежама, на округлим столовима и радионицама, као и у току уличних акција, пројекција филмова и других активности, представиће се лидерке и активиткиње РЖМ, као и многе друге жене и девојке Ромкиње, које представљају позитивне примере и руше предрасуде – завршиле су школу, нису се рано удале, студирају, раде…

Центар за развој ромске заједнице „Амаро Дром“ из Смедеревске Паланке који води Здравка Симић, се низом активности активно укључује у обележавање Месеца ромског женског активизма.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/mesec-romskog-zenskog-aktivizma-rana-udaja-nije-deo-romske-kulture-upoznaj-ne-sudi/