Početna » МЕТЕОРОЛОГ УПОЗОРИО ДА У СРБИЈУ СТИЖЕ СУПЕРЋЕЛИЈСKА ОЛУЈА, А СВИ СЕ ПИТАЈУ ШТА ЈЕ ТО: Није нимало наивна појава!

МЕТЕОРОЛОГ УПОЗОРИО ДА У СРБИЈУ СТИЖЕ СУПЕРЋЕЛИЈСKА ОЛУЈА, А СВИ СЕ ПИТАЈУ ШТА ЈЕ ТО: Није нимало наивна појава!

Суперћелијске олује често узрокују велика зрна града, снажан ветар и торнада

од Паланка данас
0 Коментар

Марко Чубрило, метеоролог аматер, упозорио је на то да данас до средине дана, током послеподнева и ране вечери над великим делом Србије постоји опасност од појаве снажних грмљавинских пљускова и локалних непогода, туче/града, олујног ветра и снажног севања.„По први пут у овој сезони олуја индекси нестабилности ће бити довољно високи за могућност развијања суперћелијских олуја, али хоће ли се оне формирати и где зависи од детаља које није могућа унапред предвидети“, навео је Чубрило.

А шта је заправо „суперћелијска олуја“?

Стиже с облацима који умеју да делују апокалиптично и прави су пример силе природе. Притом, суперћелијски облаци, који су омиљена мета ловаца на олује и љубитеља екстремних временских појава, због последица које знају да оставе нису нимало омиљени на подручјима где проузрокују штету.

Ник Вилтген, метеоролог портала Wеатхер.цом, објаснио је о чему се заправо ради.

„Суперћелијску грмљавинску олују карактеришу постојане и снажне ротирајуће узлазне струје. Ове олује настају у нестабилној ваздушној маси, а нужан услов за њихов настанак је померање ветра по висини. Обично при тлу дувају јужни или југоисточни ветрови, а у вишим слојевима западни или југозападни. Оваква комбинација ветрова по слојевима изазива хоризонтално ротирајуће кретање ваздуха у доњим слојевима тропосфере. Исто то брзо уздижуће кретање ваздуха које прави олују, хоризонталну ротацију ваздуха претвара у вертикалну, а та ротација је често спектакуларно видљива у структури овог застрашујућег облака“, преноси црометео.хр.

Он додаје и да структура суперћелијске олује омогућава да киша или град падају прилично далеко од извора топлог и нестабилног ваздуха који храни читав систем.

„Те олује се не гуше у свом властитом хладном ваздуху, већ у неким случајевима могу да се готово нетакнуте одржавају сатима, прекривајући десетине, некада и стотине километара површине испод себе. Суперћелијске олује често узрокују велика зрна града, снажан ветар и торнада.“

Баш то се пре неколико година десило у селу Шопић код Лазаревца.

Страшан ветар, језивог левка, познат из катастрофичних емисија на кабловским телевизијама, погодио је ово мало место у београдској општини Лазаревац 2014. године.

Торнадо је збрисао звоник локалне цркве и многе куће. Све је изгледало као у рату – уништени су били и кровови и греде, стакла попуцала, а на путу су се од силине ветра превртали шлепери, подсећа калдрма.рс.

Удар се десио 25. јуна око 19 сати и дословно “обријао” коровове кућа.

У свега неколико минута спојили су се небо и земља, а пијавица је рушила стабла, бандере и као од шале бацала цреп.

Kомплетан врх звоника шопићке цркве био је откинут. Храм је био у толико лошем стању да је предлагано рушење, али, црква је ипак била затим обновљена.

Испоставило се да је повређено 26 особа, а оштећено више од 1.000 кућа. Пало је чак 10 далековода под високим напоном, због чега је Лазаревац остао без струје.

Срећом, овакве непогоде су ретке, али свакако кад крене невреме треба се чувати. Kлима нам је већ показала да се доста променила и да треба да се пазимо.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept