МЕТЕОРОЛОЗИ НАЈАВЉУЈУ ЛЕДЕНЕ ДАНЕ И СНЕЖНЕ ПАДАВИНЕ

Прва половина јануара биће хладнија од просека за ово доба године, а у Београду ће то одударање од просека бити чак до 7 степени. Бадњи дан и Божић ће бити, такође, хладнији него што је уобичајено за то доба године, и то под снегом, а јутарње мразеве осетиће чак и они на Јадрану јер ће се хладан ваздух са севера Европе, преко панонске низије спустити до мора.

Ово је укратко меторолшки извештај за наредне дане, а у коме се још каже да ћемо повремене снежне падавине имати све до идућег понедељка.

Право зимско време, како наводи Ђорђе Ђурић, метеоролог „Wеатхер2Умбрелла“, креће у четвртак и то у Београду и деловима Војводине, а прошириће се на остатак Србије.- Још сутра имамо „дан у плусу“. У целој земљи биће умерено до потпуно облачно, падаће киша, суснежица и снег. Јутарња температура биће од -3 до 3, а максимална дневна од 2 до 6. Једино што ће нам кварити дан је умерен до јак северозападни ветар, који ће нам „давати“ субјективни осећај да је напољу хладније него што стварно јесте. Већ следећег јутра „падамо испод нуле“ – каже Ђурић.

Према његовим речима, у четвртак стиже захлађење са севера земље, које ће захватити прво Београд и Војводину, оборити темепратуру испод нуле и донети повремен снег.

Он ће, како Ђурић каже, падати повремено све до понедељка, односно другог дана Божића.- Понегде ће тај снег бити праћен северозападним ветром и ствараће се снежне мећаве. Kо креће на пут требало би да буде опрезан, да не полази без пуне зимске опреме – упозорава Ђурић.

Истовремено, како додаје, најмање падавина биће на крајњем северу и северозападу Србије, а у Неготинској крајини биће чак сунчано и суво.

У Београду до 10 цм снега

– У Београду ће бити повремено снега, а биће услова и за снежни покривач од неколико центиметра дебљине, за викенд до 10 центиметра – наводи саговорник „Блица“.

Kако он додаје, Београд ће бити „у минусу“ од четвртка па све до краја недеље. Јутарње темепратуре, како он наводи, биће око -5 степени, док ће у најтоплијем делу дана бити – 1.

– Јутарње темепратуре у Србији кретаће се од -3 до 2, а масималне дневне биће испод 0 или око 0. Од четвртка ће ујутру бити умерених мразева, а на планинама и јаких, где ће јутарње темепратуре локлано бити -10, а негде и хладније. За Бадњи да најхладније ће бити у планинским центрима, биће јаког мраза, дуваће северац и падати снег. Биће и до -10 степени – наводи он.

Према Ђурићевим речима, за Божић ће падати снег, а темепратура ће бити у благом порасту -0 до 3 степена.

Јаки мразеви

– Ипак, одмах после Божића следи кратко разведравање што ће јутарње темепратуре ваздуха оборити на – 10 степени и ниже, а биће јаки мразеви. Највише дневне темепратуре кретале би се око 0, а потом следи мало „отопљење“, односно жива на термометрима ће прећи нулу и прећи у плус. Дакле, у већем делу прве половине јануара биће хладније од просека за ово доба године. За Београд, на пример, просек је од -1 до пет степени, а имаћемо и -5 Целзијусових – наводи он.

– Сада, за Бадњи дан и Божић биће нам хладније за 5 до 7 степени, у просеку. Занимљиво је што ће мразеве имати и људи на обали Јадрана јер ће се ова хладноћа спустити и до обале – наводи он.

Србија у сендвичу антициклона и циклона

Kако Ђорђе Ђурић објашњава, „кривци“ за захлађење су снажан антициклон над Британским острвима и серија циклона који ће се кретати са југа Медитерана, преко Егејског до Црног мора, па на исток Европе.

– У таквој ситуацији Србија ће се налазити у „сендвичу“ та два система и имаћемо константни прилив хладне ваздушне масе са севера Европе – објашњава он.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/meteorolozi-najavljuju-ledene-dane-i-snezne-padavine/