Početna » МЕТЕРЕОЛОГ НАЈАВИО КАД НАС ОЧЕКУЈЕ НОВИ ТОПЛОТИНИ ТАЛАС

МЕТЕРЕОЛОГ НАЈАВИО КАД НАС ОЧЕКУЈЕ НОВИ ТОПЛОТИНИ ТАЛАС

Због обилних падавина које се очекују почетком јула температура ће бити нижа од просека

Метеоролог Слободан Совиљ даје временску прогнозу за јул 2024. и открива да ли су пред нама непогоде, олује и град, али и топлотни таласи.Временске прилике све су екстремније, непогоде нам долазе скоро сваки дан, а онда наиђе топлотни талас кад дословно не може да се дише од врелине… И чему онда можемо да се надамо у месецу пред нама? Када је у питању временска прогноза за лето 2024, метеоролог Слободан Совиљ открива какво ће време бити у јулу.

Укратко то изгледа овако:

„До половине јула чести пљускови, свежије, ризици од обилних падавина. Други део јула – топлије, претежно сунчано, ризик од топлотног таласа“, каже метеоролог Слободан Совиљ.

Дугорочна временска прогноза

А ево и детаљне прогнозе за јул 2024. године.

„Већ 1. јула увече и током ноћи са запада и северозапада региона стиже наоблачење и освежење с кишом, пљусковима, грмљавином и локалном појавом временских непогода са градом и олујним ветром.“

То нестабилно време продужиће се до 7. јула уз честу појаву пљусковитих падавина и са минималном температуром од 14 до 19 степени, а максималном од 24 до 28 степени.

„Променљиво и нестабилно време са падавинама условиће температуру испод просека, а прогнозирано негативно одступање температуре у првој седмици јула са вероватноћом од 60 -70 одсто износиће од једног до три степена у односу на референтни период 1991-2020. године.“

Дакле, због обилних падавина које се очекују почетком јула температура ће бити нижа од просека.

Слично време се наставља и даље, мада са мање киша.

„Од 8. до 14. јула падавине ће постати ређа и изолована појава, али ће се задржати ваздушна маса мало хладнија од просека. Време ће бити променљиво облачно са сунчаним интервалима. Средња минимална температура биће од 17 до 20 степени, а максимална од 26 до 31 степен.“

Свеукупно, у првој половини јула прогнозирају се ниже температуре у односу на претходна лета.

Али ће зато другу половину месеца (након 15. јула) поново обележити претежно сунчано и сувље време, а средње максималне температуре биће у порасту – од 30 до 32 степена, уз чешћу појаву тропских ноћи.

Топлотни таласи у другој половини јула

У другој половини јула значајно се повећава ризик и од израженијих топлотних таласа у којима максималне температуре прелазе 35 степени, каже наш саговорник.

„Топлотни таласи са тропским ноћима врше неповољан утицај на јавно здравље становништва, онемогућавајући нормалан сан и ефикасну регенерацију организма у току ноћи. У сунчаним данима са високим температурама саветујемо избегавање директно излагање сунчевом зрачењу у најтоплијем делу дана између 11 и 16 часова и коришћење свих неопходних мера заштите. Високе температуре у комбинацији са сушом такође повећавају ризике од појаве шумских пожара и других облика ватре на отвореном простору.“You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept