Početna » МЕТЕРЕОЛОГ НАЈАВИО КАТАСТРОФУ Промена времена СТИЖЕ ПОПОДНЕ, НАГЛО, УЗ ГРАД И ПЉУСАК Температура пада ЗА 20 СТЕПЕНИ

МЕТЕРЕОЛОГ НАЈАВИО КАТАСТРОФУ Промена времена СТИЖЕ ПОПОДНЕ, НАГЛО, УЗ ГРАД И ПЉУСАК Температура пада ЗА 20 СТЕПЕНИ

Данас стиже веома јака и нагла промена времена, где ће за само неколико часова иза фронта темпетура опасти и за преко 15 степени Целзијуса, каже Марко Чубрило.

од Паланка данас
0 Коментар

Све ће бити праћено јаким северним ветром, кишом и пљусковима који понегде могу бити и врло јаки. Средином недеље би планине преко 900мнв могле имати и око 15цм снега што се на неким од њих није десило целе прошле зиме.Данас поподне ће се преко Алпа великом брзином премештати јак хладан фронт, испред којег ће у влажном и нестабилном ваздуху бити предфронталних несабилности, и то посебно од 13х над западним и северозападним деловима Хрватске, над западном и северном БиХ, а касније и над истоком Хрватске и севером Србије (Војводина), каже Марко Чубрило.

Над овим пределима понегде може бити услова и за јаче грмљавинско невреме, уз појаву града, обине кише, врло јаког ветра и снажног севања. Нема најава за снажне олује попут оних које су се у неколико наврата јавиле протекле године, пре свега је јер атмосфера знатно хладнија по висини те је доступне енергије знатно мање.

Ипак, понегде данас може бити јаких гмљавинских пљускова. Крајем дана предфронталне нестабилности ће се полако ширити и на остале пределе, док ће се са северозапада спуштати јак, хладан фронт, који ће уз местичну кишу условити окретање ветра на јак и врло јак северни, као и нагло захлађење. Као последица тога данас после подне максимуми до само око +3 степена уз саму границу Хрватске са Словенијом до још летњих око +29 над југоистоком и југом Србије, где се јаче захлађење очекује у ноћи ка среди.У среду ће на време над нама утицати секундаран циклон над Јадраном и даљи прилив хладног ваздуха те ће уз претежно облачно време над већим делом региона бити повремен кише и пљукова, док ће већ од ноћи ка среди, прво над западним, а затим и над средишњим деловима региона уз јаче захлађење снежна граница бити у паду на око 800мнв. У среду максимум знатно испод просека и требало би да се креће од +4 до +12, док би преко 800мнв био испод +3 степена Целзијуса. Падавине се под утицајем циклона који ће се премештати на североисток над већим делом Србије, истоком Хрватске и БиХ очекују и у четвртак до средине дана, а  затим следи разведравање, што значи да ће ноћ ка петку бити врло хладна и на жалост постоји велика опасност од појаве касног мраза, посебно преко 800мнв где би локално могао бити и око -4, док би у низијама углавном би приземан.

 Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept