Početna » МЕТЕРЕОЛОГ ОТКРИВА КАКВО НАС ВРЕМЕ ОЧЕКУЈЕ У НОВЕМБРУ

МЕТЕРЕОЛОГ ОТКРИВА КАКВО НАС ВРЕМЕ ОЧЕКУЈЕ У НОВЕМБРУ

од Паланка данас
0 Коментар

Метеоролог Марко Чубрило објавио је на друштвеним мрежама детаљну прогнозу за наредне дане.– Наредних дана наставља се доминација антициклона који нам већ дужи временски период доноси суво и релативно топло време. Само у пределима са дужим задржавањем магле и ниских облака температуре буду барем близу просека. Тако ће бити и данас и сутра, док ће 1.11. бити мање магле уз јужно струјање те би овог дана максимуми понегде могло достићи и око 27 степени Целзијуса, што су екстремно високе температуре за овај део године – пише метеоролог и додаје:

– У среду ће уз премештање врло слабог, хладног, фронта који не би требао донети падавине бити мање топло уз умерен западни ветар и максимуме до 15 до 21 степени Целзијуса, док се око 4.11. очекује премена синоптике која би могла донети коначан крај овог необично дугог михољског лета. Око тог датума модели симулирају премештање хладног фронта које би условило секундарну циклогенезу над Јадраном.

Он наводи и да за сада већина оперативних прорачуна тај циклон поставља у положај који ка нама брзо повлачи осетно хладнији ваздух те би уз кишу и осетно захлађење на вишим планинама било и снега.

– Једино оперативни ЕЦМWФ поставља тај секундаран циклон западније и тиме регион зантно дуже остаје у његовом топлом сектору те је падавина знанто мање и захлађење је блаже. Ипак ако се узму у обзир сви остали оперативни и ансамбле прорачуни, укључујући и ансмабле прорачуне ЕЦМWФ модела вероватније да од 4.11. до око 7.11. уследи прво јаче, јесење, захлађење – пише Чубрило:

– Уколико се ситуација буде развијала по прорачуну тог модела за наредни викенд осетно хладније уз падавине и дневне максимуме од 5 до 12 степени Целзијуса, што је у оквиру просека за почетак новембра. После 7.11. стоји сигнал за јачање антициклона, али би се наш део Европе могао налазити на његовој источној периферији што би нама донело наставак струјања ваздуха са северозапада уз температуре у оквирима просека.Према његовим речима дугорочно гледано до око 15.11. температуре уз повремене падавине око или мало изнад просека, док би други део новембра требао донети температуре у границама или мало испод просека, док би после 6.11. па до краја месеца појава падавина требала бити знатно чешћа него у последњих неколико недеља.

– Сумирано, до 4.11. у већини места претежно сунчано и веома, понегде и екстремно топло, само у магловитим пределима тмурно. Затим је извесна осетна промена. Сви изнети подаци и процене су резултат моје обраде и тумачења нумеричких модела, за званичне информације пратите државе прогностичке заводе.

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept