МЕТЕРЕОЛОЗИ НАЈАВЉУЈУ ХЛАДНУ ЗИМУ СА ДОСТА СНЕГА

Предстојећа зима требало би да нам донесе више снежних падавина у односу на претходне, мада би температуре могле да буду и више од просечних.

Према речима Марка Чубрила, професора географије и метеоролога према до сада приспелим и анализираним подацима, зима пред нама могла би да буде подељена из првог хладнијег и другог топлијег дела.

„Први део зиме у југоисточној Европи, па и Србији, требало би да буде хладнији од просека, количински богатији падавинама, а очекује се честа појава јаких циклона и појачаног ветра, обилнији планински снег и чешћи снег у низијама у односу на протекле зиме. Други део зиме у Србији има одређен проценат вероватноће, тренутно око 40 одсто, да буде топлији од просека. Тренутно велики део прогностичког материјала упућује на то да би над нашом државом зима 2021/2022. године требала да буде другачија у односу на протеклу. Очекује се знатно више падавина уз типичне зимске циклоне који би могли донети и знатно већу количину падавина од просека”, каже Марко Чубрило.

Температура за сада делује да би зима била око просека или чак мало топлија, са одређеном вероватноћом, за сада је то око 30 одсто, да буде хладнија и знатно хладнија од просека. Посматрано по месецима за сада највећи зимски потенцијал имају децембар и јануар, када би регион и Србију могло захватити неколико јачих захлађења уз обилније падавине и јак ветар.

„Фебруар би могао донети мирније време уз ређу појаву јаких циклона и мању количину падавина, али с обзиром на удаљеност тог периода прогноза за тај месец је веома непоуздана. Тренутно све упућује на врло активно Средоземље и Јадран где би се развијали чести циклони, а од њихове тачне путање би зависио однос снега и кише над нашом државом. За сада делује да би северни, западни и средишњи предели Србије могли добити неколико јачих налета снега, где би и то посебно у брдско-планинским пределима, могло бити врло обилног снега, док би јужни и источни предели више били под утицајем топлог ваздуха, те би тамо било више кише, а мање снега” , каже Марко Чубрило.

У другом делу јануара и почетком фебруара би било услова за појаву јаких мразева уз минимуме и испод -15 степени Целзијуса, док би фебруар могао донети блаже метеролошке услове, мање снега и слабије мразеве.

„Делује, за сада, да би на подручју Београда и околине било између 13 и 18 дана са снежним покривачем на тлу што је око или мало више од просечних вредности, али и знатно више у односу на протекле зиме. У кошавском подручју би било честе појаве кошаве, док планински део, како Србије тако и региона, може очекивати јако добру зимску сезону уз обилан снег”, закључује Марко Чубрило, чија ће коначна процена зиме уследити после 15. новембра када буде познато више метеоролошких података.

Оно што је сигурно, неће се поновити прошла година када смо имали трећу најтоплију зиму у Србији од 1951. године, док је она била друга најтоплија у Београду још од 1888. године када су почела да се врше метеоролошка мерења у престоници. Најтоплија зима, како у Београду тако и у целој Србији била је она из 2007. године, када су оборени многи температурни рекорди.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/metereolozi-najavljuju-hladnu-zimu-sa-dosta-snega/