МЕТЕРЕОЛОЗИ ПРОГНОЗИРАЈУ БЛАГУ ЗИМУ

zima-palankaПред нама је још једна релативно топла зима. Метеоролози најављују да ће не само новембар и децембар, већ и очекивано најхладнији јануар, бити блажи него лане. Ледене зиме са температурама 20 степени испод нуле, вероватно ће нас, на срећу, заобићи. Стручњаци, међутим, наглашавају, да ће свакако бити веома хладних периода у току зиме, али ће у просеку бити блага.

Гледано у целини, током новембра се очекује просечно топло и просечно суво време. Вредност средње новембарске дневне температуре ваздуха биће у интервалу од четвртог до осмог подеока на Целзијусовој скали. У планинским пределима очекиване су температуре од нула до четири степена.

У новембру нас очекују количине падавина од 35 до 50 милиметара, у појединим местима до 60 милиметара У планинским пределима пашће од 50 до 90 милиметара, а у појединим местима и до 110 милиметара кише, прогнозирају метереолози.

Тренутне дугорочне метеоролошке процене кажу да ће и децембар бити благ, топлији и просечно влажан месец. Ипак, децембарска сума падавина биће за 10 до 20 милиметара већа у односу на децембар 2015. године.

 У већем делу Србије ће децембарска средња дневна температура ваздуха бити виша за 0,5 до један степен Целзијусових, а на југу Србије за један до два степена, у односу на вишегодишњи просек.  Децембарске средње дневне температуре ваздуха биће од нула до шест степени, а у планинским пределима од два степена испод нуле до три степена Целзијусова.

Децембарска сума падавина задржаваће се у границама вишегодишњег просека – од 40 до 60 милиметара, а на појединим локацијама и до 80 милиметара. У планинским пределима пашће од 60 до 90 милиметара, а понегде и до 100 милиметара.

 Топлији, блажи него иначе и просечно влажан биће и јануар. У целој Србији јануарска средња дневна температура ваздуха ће бити виша за један до два степена, у односу на вишегодишњи просек. Средње јануарске дневне температуре ваздуха имаће вредности у интервалу од нула до четири Целзијуса. У планинским пределима од минус четири до два степена. Децембарска сума падавина задржаваће се у границама вишегодишњег просека са вредностима у интервалу од 25 до 45 милиметара, локално и до 60, а у планинским пределима од 40 до 60 милиметара. Понегде и до 80 милиметара.

Иако би предстојећа зима требало да буде блажа од прошлогодишње, очекивани су и хладни периоди. Озбиљније снежне падавине можемо очекивати тек у јануару.

 

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/metereolozi-prognoziraju-blagu-zimu/