„МИ МОЖЕМО, ЈА МОГУ“ 4. ФЕБРУАР СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ РАКА

??????????????????????????????????????????????????????????

Светска здравствена организација са Међународним удружењем за борбу против рака сваког 4. фебруара обележава Светски дан борбе против рака. Од прошле године започета је трогодишња кампања под слоганом “Ми можемо, ја могу” којом се подсећа на то да појединац и заједница могу да допринесу смањењу глобалног терета раком, кажу у Институту за јавно здравље Војводине.

Према проценама Светске здравствене организације, оболевање од малигних болести у свету је порасло са 12,7 милиона у 2008. на 14,1 милиона људи у 2012. години. До 2032. очекује се да ће оболети 25 милиона људи широм света, односно, оболевање од рака ће порасти за 70 одсто. Према истом извору у 2012. од свих локализација малигних тумора умрло је 8,2 милиона људи широм света.

Око 30 одсто свих смртних исхода од малигних болести последица је пушења, прекомерне телесне тежине, неправилне исхране, недовољне физичке активности и конзумације алкохола, кажу лекари и додају да чак 40 одсто малигних болести може бити избегнуто једноставним мерама: престанком пушења, ограниченим конзумирањем алкохола, избегавањем сувишног излагања сунцу, задржавањем просечне тежине конзумирањем здраве хране, вежбањем, као и заштитом од инфекција које се могу развити у рак.

У Србији се годишње у просеку дијагностикује око 36.000 нових случајева малигних болести, док од рака умре више од 20.000 људи. Водећи узроци оболевања и умирања од рака у нашој земљи готово су идентични водећим узроцима оболевања и смртности од малигних тумора у већини земаља у развоју. Мушкарци у нашој средини највише оболевају и умиру од рака плућа, дебелог црева и простате. Код жена, малигни процес је најчешће локализован на дојци, дебелом цреву, плућима и грлићу материце, који су и најчешћи узрок смртног исхода од рака, поручују стручњаци Института.

Превенција малигних болести има огроман јавноздравствени потенцијал и представља најефикаснији приступ контроли малигних болести. На више од 80 посто свих малигних болести могуће је утицати модификовањем фактора ризика који су одговорни за појаву болести. Уколико до болести ипак дође, њен је исход могуће побољшати раним откривањем, терапијом и рехабилитацијом уз одговарајуће палијативно збрињавање.

Један од значајаних проблема у Србији представља и непрепознавање ризичног понашања и недовољно коришћење позитивних искустава из развијених земаља света у спровођењу програма превенције и раног откривања рака. Кампања “Ми можемо, ја могу” фокусирана је на обе стране: с једне стране су стручњаци задужени за превенцију, скретање пажње на проблем, развијање здраве околине, побољшање приступа здравственој заштити оболелих од рака, промену здравствене политике.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/mi-mozemo-ja-mogu-4-februar-svetski-dan-borbe-protiv-raka/