МИХОЉСКО ЛЕТО НАС ПОЛАКО НАПУШТА, А СНЕГ ?

Михољско лето полако напушта Србију, али хладније време не треба очекивати пре 20. новембра – на планинама се снег очекује крајем месеца, а у градовима тек средином децембра.

 Претходни викенд био је последњи ове године са температурама изнад 20 степени Целзијусових, али метеоролог Недељко Тодоровић из Републичког хидрометеоролошког завода (РХМЗ) напомиње да ће се суво и топло време са температурама у благом паду задржати све до половине месеца, уз могуће мање падавине у петак и суботу.

„Након тога, у другој половини новембра, температуре ће бити просечне за овај месец. Нешто хладније време може се очекивати после 20. новембра, када максимална дневна температура не би требало да буде већа од 10 степени“, истакао је он.

Како је додао, у вишим пределима крајем новембра се очекује мало снега, али се он неће дуго задржати.

„С друге стране, у низим пределима, односно градовима, први снег би требало да падне средином децембра. Ипак, неће бити великих количина снега какве се тада очекују на планинама“, рекао је Тодоровић.

Када је рец о дугорочној прогнози за целу зиму, „Блиц“ подсећа да су светски метеоролози већ упозорили јавност да постоји 70 одсто шанси да се на Пацифику појави такозвани Ел Нињо, који доноси неуобичајено високе температурне флуктуације и утиче на временске прилике у већем делу света, па и у Европи.

Како упозоравају метеоролози, „Ел Нињо“ по правилу доноси екстремне температуре у Европи и због тога, како кажу, зима највероватније неће бити уобичајена, вец сува и веома дуга.

Ипак, у Републичком хидрометеоролошком заводу Србије су недавно објавили своју дугорочну прогнозу за наредну зиму по којој ће наредни месеци бити несто топлији од просека, али и влазнији уз висе падавина.

Без обзира на то, Тодоровић сматра да је још рано дугорочно прогнозирати временске прилике током наредне зиме.

„Не постоје јос чврсти аргументи на основу којих би могли да тврдимо каква нас зима оцекује. Понекад се може нешто наслутити у зависности од тога који се метод користи, али сад све што бих рекао могло би да се промени у наредним месецима“, објашњава Тодоровић.

Метеоролог компаније „Ведер ту амбрела“ Ђорђе Ђурић, такође, сматра да је веома тешко сада већ рећи каква зима очекује Србију.

„Сигурно је да нас тек крајем новембра оцекује право јесење време, а снег у децембру у градовима је могућ само кроз бљузгавицу. Највероватније ће први прави снег пасти после Бозића, али и то је подлозно променама“, рекао је Ђурић, истичући да су последњих месеци константне нагле промене.

Блиц констатује да, уколико се погледају зиме последњих година, снег се може очекивати и веома касно – у фебруару или марту.

„Рецимо, имали смо праве мећаве у фебруару 2012. и 2014. године, као и ове године. Тако је, на пример, 1. марта забележена чак и температура -25. Али то не значи да би таква могла да буде и ова зима“, рекао је Ђурић.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/miholjsko-leto-nas-polako-napusta-a-sneg/