Početna » МИЛОРАД БАНЕ МИЛУТИНОВИЋ (1932-2022)

МИЛОРАД БАНЕ МИЛУТИНОВИЋ (1932-2022)

од Паланка данас
0 Коментар

 

 (27.10.1932 – 26.09.2022.) Рођен је у Добром Долу (Смедерево) од оца Богдана, хармоникаша и мајке Петрије Гаре дев. Талијан из Азање. У свет музике га је увео отац Богдан Бита, хармоникаш, а потом су га учили нешто старији од њега Азањци: Дода Ранковић и Раде Прокић. Неко време је провео код Миладина Антонијевића, популарног хармоникаша из Стојачка а затим одлази код легегендарног Миодрага Мије Тодоровића Kрњевца, и код њега остаје пуних осам година; у почетку као ученик а касније као члан оркестра.

Бане је изузетно поносан на изјаву Мије Kрњевца, дату много година касније – да је Милорад Милутиновић Бане најбољи његов ученик.

На почетку каријере, Бане је свирао на игранкама и свадбама и другим весељима у Азањи и околини.

Музичку каријеру је наставио наступајући на концертима са најпознатијим именима наше народне музике тог времена. Радио је у многим хотелима широм бивше Југославије а гостовао је у неколико наврата у Америци, Аустралији и многим европским земљама.

Живот га је одвео у Сарајево где је завршио студије на Педагошкој академији, после чега се као наставник хармонике, запослио у Музичкој школи. Скоро 20 година се бавио педагошким радом. Бане је компоновао око седамдесетак а снимио 27 народних кола од којих се издвајају: Милутинка, Банетово коло, Шумадинка, Гарино коло, Митићево, Добравац и друга кола.
У браку са Kармелом дев. Јовановић имао је кћер Бранку.

Сахрана је 28.09.2022. године у Сарајеву.

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept