МИНИМАЛАЦ ОКО 26.000 ДИНАРА ТОКОМ НАРЕДНЕ ГОДИНЕ

Запослени у Србији који сваког месеца раде за минималац, од почетка наредне године зарађиваће десет одсто више него сада. 

Наиме, минимална сатница повећана је са 130 динара на 143, а прва коверта дебља од садашње биће исплаћена у фебруару 2018. године. Уз поменуто повећање минимална зарада биће око 2.000 динара виша него што је сада, те ће, уместо око 22.000 динара, бити око 24.000.

Да ће минимална зарада бити виша знало се још од септембра, након договора између послодавца и синдиката, односно компромиса који је постигнут приликом преговара о висини минималне сатнице. И једни и други су попустили у својим захтевима јер су синдикати тражили да се цена радног сата повећа на 154 динара, док су послодавци били спремни на износ од 140. Тако је 143 динара три динара више од онога на шта су послодавци били спремни, али 11 динара мање од захтева синдиката.

 Дакле, од следеће године минималац ће бити виши, а да би се то и осетило, било би добро да не буде већих промена трошкова живота. О томе да је тешко и сада – а сигурно је да ће тако бити и убудуће – говори и податак да минимална зарада покрива свега 65 одсто трошкова минималне потрошачке корпе, за која је у октобру било потребно око 36.500 динара. Да би се напунила минимална потрошачка корпе, потребно је око 1,60 минимална зарада, док је за просечну потрошачку корпу, која је у октобру била тешка око 70.000 динара, потребно и више од три минималца.

Дневник

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/minimalac-oko-26-000-dinara-tokom-naredne-godine/