МИНИСТАР ШАРЧЕВИЋ ОПОМИЊЕ ПРОСВЕТАРЕ ДА ПОШТУЈУ ЗАКОН О ШТРАЈКУ

Министар просвете Младен Шарчевић упозорио је чланове Уније синдиката просветних радника да су по закону дужни да обезбеде минимум процеса рада у школама и да ће сви који сутра не буду држали наставу остати без зараде за тај дан. 

Претходно, Главни одбор Уније одлучио је да у школама чланицама тог синдиката сутра неће бити наставе, и да ће се у 12 сати испред Владе Србије одржати протест због најављеног усвајања Закона о запосленима у јавним службама. У протесту ће учествовати и чланови Синдиката радника у просвети Србије (СРПС) и ГСПРС “Независност”, чија руководства нису донела одлуке о потпуној обустави рада у школама већ о штрајку упозорења.

Председник СРПС-а Слободан Брајковић каже за Данас да ће у школама чланицама тог синдиката часови трајати по 30 минута и да ће се тиме обезбедити простор да запослени стигну на протест испред Владе.

– Не смемо да улазимо у незаконит штрајк јер по закону министар има право да не исплати плате за време потпуне обуставе рада, а за просветне раднике је и 2.000 динара велика пара, каже Брајковић.

Подсетимо да је СРПС у августу донео одлуку да у школама настава буде обустављена у дану када се у Скупштини Србије буде усвајао Закон о запосленима у јавним службама, а на наше питање да ли тиме запослене уводе у незаконит штрајк, Слободан Брајковић је тада одговорио да они по закону могу да обуставе рад до три дана.

 

Томислав Живановић, председник ГСПРС “Независност”, тврди да “министар прети празном пушком”. Он наводи да ће чланови тог синдиката сутра одржати штрајк упозорења у трајању од једног сата, те да ће имати слободу да се ускладе са другим синдикатима, уколико у једној школи делује више синдикалних организација. На питање да ли они који се придруже Унијином чланству и обуставе наставу ризикују да им држава смањи плате, Живановић је одговорио да по колективном уговору сваки члан има право да седам дана годишње учествује у синдикалним активностима, било да су скупови, трибине и слично. На наше инсистирање да појасни да ли они који се приклоне Унијином чланству могу остати без дела зараде, Живановић је повишеним тоном одговорио:

– Шта вама није јасно? Нисмо прогласили општу обуставу наставе и не занима ме шта ради Унија. Сви чланови “Независности” су заштићени ако испоштују упутства и препоруке које смо им дали, поручио је Живановић.

Четврти репрезентативни синдикат просветних радника – Синдикат образовања Србије није донео одлуку о штрајку 28. септембра, али је раније председница СОС-а Валентина Илић рекла за Данас да њихово учешће у протесту испред Владе Србије није спорно.

Осим три синдиката просветних радника, сутрашњем протесту ће присуствовати и чланови Новог синдиката здравства Србије и Новог синдиката Београдске аутобуске станице. Слободан Брајковић каже да су се синдикати лекара и фармацеута и медицинских сестара у међувремену повукли, а то што протест практично воде синдикати образовања он објашњава речима да су “просветни радници најугроженији усвајањем Закона о запосленима у јавним службама”.

Ко крши закон?

Реагујући на упозорење да су по закону дужни да обезбеде минимум процеса рада у школама и да потпуном обуставом крше Закон о раду, Унија синдиката просветних радника поручила је министру просвете да је и сам прекршио тај закон, јер није испунио обавезу да од дана најаве штрајка покуша да споразумно реши настали спор. Указују и на несклад домаћег и међународног законодавства, јер конвенција Међународне организације рада не сврстава образовање у делатност од јавног значаја и не треба да обезбеђује минимум процеса рада. Како ратификовани међународни прописи имају предност над домаћим, то даје легалитет најављеној потпуној обустави рада, тврде у Унији и позивају министра да “стане на чело својих запослених”.

Извор Данас

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/ministar-sarcevic-opominje-prosvetare-da-postuju-zakon-o-strajku/