МИНИСТАРКА БРНАБИЋ НАЈАВИЛА КАЗНЕ ЗА ОПШТИНЕ ЗБОГ МАТИЧНИХ КЊИГА

Министарка државне управе и локалне самоуправе Ана Бранбић најавила је да ће бити кажњене општине које нису у предвиђеном року пребациле матичне књиге у електронски облик и нагласила да су од 145 локалне самоуправе само 63 завршиле тај посао.

Она је новинарима рекла да је рок био крај прошле године, али да очекује да до краја јануара још 20 општина заврши тај посао, јер су неке локалне самоуправе већ више од 80 одсто података пребациле у електронски облик.

Према њеним речима, око 20 општина је обавило је испод 80 одсто посла, а осам је завршило мање од 50 одсто.

„У тим локалним локалним самоуправама дали смо налог за инспекцијски надзор и кажњавање“, рекла Брнабић и додала да је разочарана ставом неких локалних самоуправа, јер не могу да заврше посао који је важан за грађане Србије.

Нагласила је да очекује да ће тај посао бити завршен за три месеца, јер све мора бити готово пре него што почне пуна примена Закона о управном поступку од 1. јуна ове године.

Што се тиче Матичне службе у општини Смедеревска Паланка, како нам је потврдио начелник ове службе Милан Павловић, према последњем извештају који су послали надлежном министарству, од 17. јануара, проценат обављеног уноса је износио 72.50 посто.

Како нам је потврдио Павловић, овај проценат би био и већи да није проблема са којим се сусрећу у раду при уносу матичних књига по Месним канцеларијама.  Наиме, многе канцеларије су до скора биле без струје, неке су још увек, затим проблем је и недостатак или лоша интернет веза, али ипак се очекује да све буде завршено у задатом року.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/ministarka-brnabic-najavila-kazne-za-opstine-zbog-maticnih-knjiga/