Početna » МИНИСТАРСТВО ЗДРАВЉА: За један дан обављено више од 31.000 превентивних прегледа

МИНИСТАРСТВО ЗДРАВЉА: За један дан обављено више од 31.000 превентивних прегледа

Друге недеље од обнављања акције бесплатних превентивних прегледа Министарства здравља забележен је рекордан одзив грађана - у једном дану преглед у некој од 200 здравствених установа обавио је 31.131 пацијент, док је за два дана прегледано скоро 54.000 грађана.

од Паланка данас
0 Коментар

Ове недеље, у периоду од 8 до 17 часова, у здравственим установама широм Србије организовани су, по први пут, превентивни физијатријски прегледи деце предшколског и школског узраста, којима су прегледани кичма, стопала и целокупни локомоторни систем, саопштило је ресорно министарство.„Веома је важно да све евентуалне неправилности и проблеме које имају наша деца, услед савременог начина живота, вишесатног седења и гледања у екране мобилних телефона, откријемо на време, јер ћемо тако успети да их коригујемо. Зато смо данас први пут имали превентивне прегледе деце, а због великог интересовања али и великих потреба за истим, наставићемо са том праксом, јер су нам деца најважнија“, истакао је министар здравља Златибор Лончар.

У некој од 200 здравствених установа, сви грађани, и они без здравственог осигурања, били су у прилици да без заказивања и упута, брзо и ефикасно провере крвну слику и измере крвни притисак, провере хормоне штитасте жлезде, ураде тумор маркере простате и обаве пулмолошки преглед, а сваком грађанину старијем од 50 година и са пушачким стажом дужим од 30 година обавезно је урађен и рентген плућа.

Сви пацијенти код којих је уочена неправилност приликом прегледа или у резултатима, одмах су упућивани на даљу дијагностику.

Из Министарства здравља наводе да значај акције поред скоро 54.000 грађана који су за само два дана акције обавили преглед, посебно илуструје податак да су код одређеног броја пацијената, без икаквих симптома, откривена најтежа обољења, код којих је успешност излечења у директној вези са раним откривањем болести (попут тумора плућа, анеуризме…).Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept