Početna » МИСЛИТЕ ДА ПРОЛЕЋЕ ПОЧИЊЕ 21. МАРТА? Онда сте у заблуди, ево зашто се променио ДАТУМ!

МИСЛИТЕ ДА ПРОЛЕЋЕ ПОЧИЊЕ 21. МАРТА? Онда сте у заблуди, ево зашто се променио ДАТУМ!

Астрономски начин далеко је прецизнији, али и - компликованији…

од Паланка данас
0 Коментар

Пролеће је годишње доба коме се већина највише радује, али то када тачно почиње мање људи зна. Јер, у школи су нас учили да је то 21. март, а како испада – није тако!

Не, нису нас лагали у школи! Пролеће је некада заиста “долазило” 21. марта, али се тај датум променио. Ове године највеселије годишње доба почело је 20. марта. Kако то?Прво ваља рећи да постоје метеоролошки и астрономски начин одређивања почетка годишњег доба.

Метеоролошки начин је “чиста математика” – година је подељена на четири дела, а свако годишње доба траје по три месеца. По овим критеријумима пролеће је почело 1. марта и трајаће све до 31. маја. Тај период је фиксан, вештачки одређен и служи за вођење статистике.

Астрономски начин далеко је прецизнији, али и – компликованији…

Зашто се датум мења?

Астрономски начин одређивања датума пролећа везан је за кретање Сунца тј. трајањем обданице.

Пролеће “долази” онда када Сунце пређе са јужне на северну хемисферу, тог датума ноћ и дан трају пођеднако и то се зове дан пролећне равнодневнице.

Е сад, “цака” је у томе што тај тренутак, чак ни тај дан, нису увек исти. Разлог томе је елиптичност Земљине орбите око Сунца, као и несавршеност календара.

Kада ће пролеће долазити у будућности?

Због тога, пролеће је све до 2011. године почињало 21. марта. Након тога, смењивали су се 20. и 21. март да би се затим усталио 20.

Не брините, промене датума доласка пролећа нису толико честе, а ни брзе. Мирни смо до 2048. године када ће датум поново почети да варира – овога пута између 19. и 20. марта. Тек 2102. године пролеће ће се “вратити” на 20. или 21. март.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept