МЛАДИ ОКУПИРАЛИ ШАЛТЕРЕ ПОЛИЦИЈСКИХ СТАНИЦА

Откад је председник Србије најавио новчану помоћ за ублажавање последица пандемије ковида 19 од по 100 евра младима између 16 и 29 година, број захтева за издавање личних докумената буквално је учетворостручен на дневном нивоу!

– Последњих дана децембра 2021. године, као и почетком ове године, на шалтерима полицијских управа и полицијских станица повећан је број захтева за издавање личних карата – кажу у МУП-у. – Док се у првој половини децембра тај број на дневном нивоу кретао између 2.000 и 2.500, на дан 30. децембра примљено је више од 4.000 захтева за издавање личне карте. Четвртог јануара број је порастао на скоро 8.000!

Ради смањења гужви и ефикаснијег издавања биометријских докумената, МУП подсећа да је грађанима омогућено да закажу термин за подношење захтева преко портала е-управе.

– Они који ће ипак захтев за личну карту предати у полицијској станици, тражени документ добиће у најкраћем року – тврде у МУП.

У МУП подсећају да је законски рок за издавање личне карте 15 дана од дана подношења захтева. У пракси је, кажу, тај рок знатно краћи и креће се од три до четири дана.

Млади ће моћи да се пријаве за донацију државе између 15. и 30. јануара, а сам процес пријављивања биће исти као и за претходних 100 евра које су добили сви грађани. На порталу Управе за трезор неопходно је унети име и презиме, јединствени матични број и број важеће личне карте.

Они који испуњавају старосну границу морају да имају важећу личну карту, што објашњава повећане гужве на шалтерима. Свима који су аплицирали за помоћ, новац ће лећи већ почетком фебруара.

Министар финансија Синиша Мали објаснио је процедуру.

– Бира се банка где имате рачун или само име банке у којој ће бити отворен наменски рачун. Ако претпоставимо да ће закон ступити на снагу 12. или 13. јануара, тај датум се узима као пресек за оне који могу да се пријаве. Пријава ће бити могућа за оне који су до тада напунили 16 година или за свакога ко након тог датума у овој години пуни 30 година – рекао је Мали.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/mladi-okupirali-saltere-policijskih-stanica/