МЛАДИ ПРВИ ПОСАО ОЧЕКУЈУ ТРИ МЕСЕЦА НАКОН ШКОЛОВАЊА

Чак 38 одсто младих очекује да ће први посао пронаћи у року од највише три месеца након завршетка школовања, 19 процената сматра да ће на посао морати да сачека три до шест месеци, док више од 15 одсто младих није толико оптимистично и очекује да ће им за проналазак посла бити потребно више од годину дана.

Ово су, како је саопштено из Инфостуда, показали резултати регионалног истраживања сајта за запошљавање младих Startuj.com, спроведеног током Регионалног сајма послова.

Занимљиви су и подаци да 38 одсто младих тачно зна чиме жели да се бави након завршене школе, док 57 одсто има идеју али није у потпуности сигурно шта жели.

Када је реч о примањима, већини младих није прихватљива плата испод државног просека.

Такав став изнело је две трећине младих, а они који се баве профитабилнијим занимањима, поготову у ИТ сектору, свесни тренутне ситуације имају знатно виша очекивања, па млади у овом сектору од послодаваца очекују почетне плате између 600 и 700 евра.

За трећину испитаника први посао је само одскочна даска за каријеру због чега они наводе да им плата на првом послу није битна и очекују да ће са искуством доћи и виша зарада.

Истраживање је показало и да су за младе, праксе најбољи начин за стицање искуства, с обзиром да чак 66 одсто њих наводи као пожељну опцију.

Млади имају позитиван став према сезонским и хонорарним пословима и често су укључени у њих, јер им они осим зараде и корисног провођења времена, значе и као први кораци уласка у пословни свет.

Зато 55 одсто испитаника истиче хонорарни рад као добру опцију за стицање радног искуства.

Међу младима је све популарније и волонтирање па је 15 одсто анкетираних као начин стицања радног искуства навело управо волонтирање.

Млади и даље најчешће конкуришу на радна места продавац, административни радник, комерцијалиста, телефонски оператер и пословни секретар.

Танјуг

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/mladi-prvi-posao-ocekuju-tri-meseca-nakon-skolovanja/