Početna » МНОГИ СУ ИХ БАЦАЛИ КАДА СЕ ПОКИДАЈУ А ЕВО ШТА ТРЕБА УРАДИТИ СА БРОЈАНИЦОМ

МНОГИ СУ ИХ БАЦАЛИ КАДА СЕ ПОКИДАЈУ А ЕВО ШТА ТРЕБА УРАДИТИ СА БРОЈАНИЦОМ

од Паланка данас
0 Коментар

Једно од духовних обележја сваког верника је бројаница. Иако се у данашње време бројанице носе више из модних него верских разлога, бројаница је много више од обичног комада накита. Бројаница је молитва и то једна од најстаријих!
Бројанице се разликују по својој структури. Постоје мале и велике бројанице. Мале бројанице се састоје од 33 чворића а велике могу имати 50, 100 или чак 300 чворића. Сваки чворић се састоји од 7 крстића. Плетене бројанице се праве од овчије вуне што нас подсећа да смо ми словесне овце доброг пастира Господа Исуса Христа.

Сваки верник док се моли уз бројаницу изговара молитву. Најчешће изговаране молитве су „Молитва Исусова“ и „Молитва Пресвете Богородице“. Неретко се може видети да појединци носе више бројаница на руци. Нажалост, то је једно од погрешних схватања бројанице и њеног постојања.

Бројаница не служи ни за игру ни за украс већ за молитву. Молитва је уткана у сваки део бројанице јер свештена лица која је праве током њене израде изговарају молитве. Стога треба увек имати у виду када се купује бројаница да она није модни детаљ.

Једна од највећих дилема која прати бројаницу је зашто се она носи на левој руци? Одговор је једноставан – из практичних разлога. Док се крстимо приликом молитве лакше нам је да држимо у левој руци.

Такође, док обављамо свакодневне активности лакше нам је да је носимо на левој руци. Наравно никакав проблем није да се бројаница носи на десној руци јер одабир руке није верско већ практично питање. Постоје и бројанице које се носе око врата.

Једна од највећих енигми везаних за бројаницу је шта урадити са њом када она пукне? Kада се деси да бројаница пукне треба је спалити. Бацање освештаних ствари је грех тако да се бројанице као и друге освештане ствари спаљују. У храмовима, црквама и манастирима се могу наћи бројанице које представљају својеврсна уметничка дела. Поред плетених бројаница постоје и металне као и нанизане бројанице.

(Извор: Расен)Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept