Početna » Mnogo mladih još živi kod mame i tate

Mnogo mladih još živi kod mame i tate

Prošle godine u Nemačkoj je više od jedne četvrtine (28 odsto) mladih punoletnika uzrasta do 25 godina živelo sa roditeljima.Udeo je ostao gotovo nepromenjen od 2020, saopštio je u četvrtak Savezni zavod za statistiku.

Sinovima je po pravilu portrebno više vremena da se odluče da napuste roditeljski dom – 2023. je svaki treći (33 odsto) živeo kod mame i tate.

Kod ćerki, to je bila svaka peta (21 odsto). Među tridesetogodišnjacima, i dalje je 13 odsto muškaraca živelo sa roditeljima, a svega šest odsto žena.

Ipak, prosečna starost u kojoj napuštaju roditeljski dom, kod Nemaca je znatno niža od proseka u Evropskoj uniji. U Nemačkoj mladi se u proseku iseljavaju sa 23,9 godina, dok je u EU taj prosek 26,3 godine.

Još ranije mladi odlaze u samostalan život u Skandinaviji. U Finskoj je taj uzrast sa 21,4 godine najniži. Srazmerno rano od roditelja odlaze i mladi Danci i Šveđani, sa 21,8 godina.

Stvar je drugačija na jugu i istoku EU. Najkasnije se od roditelja iseljavaju mladi u Hrvatskoj, sa 31,8 godina.

Po pravilu, u celoj EU ćerke pre sinova napuštaju roditelje, uz izuzetak Malte.You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept