МОБИЛНИ ТИМ ОПШТИНЕ СМЕД.ПАЛАНКА ЧЕСТИТА ДАН РОМА СВИМ ГРАЂАНИМА РОМСКЕ НАЦИОНАЛНОСТИ

Поводом Светског Дана Рома 8. априла свим грађанима ромске националности честитам Дан Рома.
Широм света обележава се Међународни дан Рома и на тај начин упознајемо се са ромском културом , језиком обичајима и традицијом, упознајемо се са проблемима са којима се суочава ромска заједница.

Kроз упознавање проблема ромске заједнице израђена је и Стратегија за социјално укључивање Рома и Ромкиња са циљем да се побољша положај заједнице у друштву. Спровођењем стратешких докумената и имплементацијом истих како на националном тако и локалном нивоу унапређује се живот једне националне мањине.

Држава пружа подршку и показује спремност да се унапреди живот ромске националне мањине кроз програме антидискриминационе политике,програме запошљавања, становања,образовања и неговање културних вредности и очување језика. Један од важних програма је Подршке ЕУ инклузији Рома оснаживање локалних заједница за укључивање Рома који спроводи и наша општина Смедеревска Паланка.

Kроз тај програм планиран је већи обухват деце у образовни систем, повећати редовност похађања наставних програма и рад са породицама. Такође постоји Мобилни тим како у Смедеревској Паланци тако и у другим градовима који имају циљ да пруже подршку и помоћ ромској заједници и развије међусекторску сарадњу између заједнице и институција.Акценат се ставља на образовање јер је образовање један од најважнијих области где можемо на тај начин унапредити живот наше заједнице.

Једна од важних карика друштва је и Савет ромске националне мањине који је саветодавно тело у РС и спроводи програме Афирмативних мера у образовању . Због тренутне ситуације и ванредног стања у земљи нетреба бити окупљања ,, Останите код куће“ информишите се путем друштвених мрежа и чувајте једни друге. Показали сте солидарност и хуманост вашим боравком код куће, показали сте вашу хуманост донацијама за грађане, показали сте вашу хуманост као волонтери и волонтерке.

Сви чланови Мобилног тима општине Смедеревске Паланке честитају Ромима и Ромкињама међународни Дан Рома.
Бахтало Тумаро Романо Диве Ромален.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/mobilni-tim-opstine-smed-palanka-cestita-dan-roma-svim-gradjanima-romske-nacionalnosti/