МУП: АПЕЛ ДА СЕ РАСТИЊЕ НЕ СПАЉУЈЕ

Сектор за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова апелује на грађане да не спаљују ниско растиње на отвореним просторима, јер је то у претходне две недеље довело до повећања броја пожара за чак око седам пута у односу на исти период прошле године.

Од почетка октобра на територији Републике Србије дошло је до 1.431 пожара на отвореном простору, док је у истом периоду у 2017. години тај број износио 216, наводи се у саопштењу.

Само током викенда за нама на територији Београда, припадници Ватрогасно-спасилачке бригаде имали су укупно 130 интервенција, од чега је било 120 пожара на отвореном простору.

„Законом о заштити од пожара забрањено је спаљивање било које врсте отпада на отвореном простору. За прекршиоце овог закона су предвиђене новчане казне и то за физичка лица од 10.000 до 50.000 динара, док је за правна лица тај износ од 300.000 до милион динара“, подсетио је Милош Мајсторовић из Сектора за ванредне ситуације.

Он је апеловао на грађане да не спаљују ниско растиње и траву на отвореном простору, јер тиме пре свега угрожавају своју и безбедност људи око њих, а ширењем пожара може доћи и до великих материјалних штета на околним објектима.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/mup-apel-da-se-rastinje-ne-spaljuje/