Početna » МУП ПОСЛАО ВАЖАН АПЕЛ СВИМ ГРАЂАНИМА: Ево шта је саопштено

МУП ПОСЛАО ВАЖАН АПЕЛ СВИМ ГРАЂАНИМА: Ево шта је саопштено

Између осталог, МУП је у објави апеловао на грађане да заштитни програм на рачунару увек држе укљученим

од Паланка данас
0 Коментар


 

Министарство унутрашњих послова објавило је на својој Инстаграм страници „мупсрбије“ да је током 2023. године уочен пораст случајева крађе идентитета путем интернета и случајева неовлашћеног приступа рачунарским системима због чега је апеловао на грађане да заштите рачунаре како не би дошло до крађе идентитета.У објави на Инстаграм страници мупсрбије се наводи да до овога често долази непажњом корисника Интернет услуга, који због своје неопрезности и отварањем различитих линкова дозволе инсталацију злонамерног програма на свом рачунарском систему, или пак остављају своје податке на различитим интернет страницама без претходне провере.

Између осталог, МУП је у објави апеловао на грађане да заштитни програм на рачунару увек држе укљученим јер та врста рачунарског програма штити рачунар од злонамерних покушаја приступа рачунару, оштећења или брисања података, отуђивања корисничких имена и лозинки или других осетљивих информација.

Такође, указују грађанима на то да треба да инсталирају и врше ажурирање антивирус програма на њиховом рачунару, затим да ажурирају и оперативни систем на рачунару али и да обрате посебну пажњу када врше „доwнлоад“ односно преузимање различитих садржаја са интернета на свој рачунар.

Наводе и да је важно да грађани угасе свој рачунар када нису поред њега присутни јер се тиме неовлашћеним лицима онемогућава да преузму контролу над његовим радом уколико је заражен рачнарским вирусом чиме такође избегавају да постану жртве злоупотребе.

Додају да је крађа идентитета злоупотребом информационих технологија постала једна од најчешћих активности извршилаца кривичних дела.

Истичу да је важно да грађани знају да су садржаји типа „кеyгене“, „црацк“ и многи други који се могу бесплатно скинути са интернета врло често заражени неким типом злонамерног програма и да на тај начин корисник несвесно компромитује свој рачунар.

Упозоравају и да грађани не деле своју шифру за вај-фај јер, како објашњавају, лица која неовлашћено дођу у посед њихове шифре за вај-фај, користећи њихову ИП адресу могу да учине низ кривичних дела за чије извршење се недужни грађани могу сматрати одговорним.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept