среда, мај 29, 2024
Početna » МУП РАЗОТКРИО ПРАВЕ РАЗМЕРЕ ВЕЛИКЕ АКЦИЈЕ Министарство државне управе и локалне самоуправе демантује да су међу ухапшенима запослени у овом Mинистарству

МУП РАЗОТКРИО ПРАВЕ РАЗМЕРЕ ВЕЛИКЕ АКЦИЈЕ Министарство државне управе и локалне самоуправе демантује да су међу ухапшенима запослени у овом Mинистарству

Међу 17 ухапшених се сумњиче за фалсификовање исправа и злоупотребу положаја у данашњој акцији полиције је и двоје запослених у Министарству државне управе и локалне самоуправе, саопштио је МУП Србије.

од Паланка данас
0 Коментар

Осумњичени су у периоду од априла 2023. године до данас, у илегалној штампарији на територији Београда направили више од 400 лажних јавних исправа – уговоре, пуномоћја, дипломе средњих, виших, и високих школских установа, у намери да их наручиоци употребе у правном саобраћају као праве и стечене на законит начин, наводи се у саопштењу МУП-а.Сумња се да су прибавили противправну имовинску корист у износу од више од 12 милиона динара.

Међу ухапшенима је и један припадник МУП-а, а он се, заједно са ухапшенима у Министарству државне управе и локалне самоуправе, терети да су искоришћавали службени положај и вршили проверу кроз затворене базе матичних служби и МУП-а, за лица за која су се фалсификована документа израђивала.

Такође, ухапшена је једна особа запослена у Министарству просвете, за коју постоје основи сумње да је искоришћавањем свог службеног положаја са овим израђеним фалсификованим документима запошљавала лица у државне институције за одређени новчани износ, наводи се у саопштењу МУП-а.

Осумњичени ће, уз кривичну пријаву, бити приведени надлежном Јавном тужилаштву за организовани криминал.

Раније данас, Јавно тужилаштво за организовани криминал саопштило је да су ухапшени фалсификовали документа о купопродаји катастарских парцела на КиМ у власништву расељених Срба.

Сумња се да су припадници ових организованих криминалних група набављали ради даље употребе као и израђивали фалсификована документа и то : личне карте, уговоре о поклону, овлашћења, пуномоћја о купопродаји катастарских парцела на АП КиМ у власништву расељених Срба са територије КиМ на који начин су особама албанске националноти са простора АП КиМ који су заинтересовани за добијање статуса држављана Србије на незаконит начин омогућавали пријаву пребивалишта, добијање држављанства и лачних исправа, наводи се у саопштењу тог тужилаштва.

Министарство демантује поједине наводе.

Поводом информација које су се јуче појавиле у медијима, а у којима се наводи да су припадници Министарства унутрашњих послова Републике Србије ухапсили 17 особа које се сумњиче за фалсификовање исправа и злоупотребу положаја, те да се међу њима налазе и двоје запослених државних службеника у Министарству државне управе и локалне самоуправе, овим путем, а у интересу јавности и у циљу прецизног информисања грађана, као и заштите
интегритета и институционалног угледа, обавештавамо јавност да нико од запослених у овом Министарству нити је учествовао у наведеним незаконитим радњама, нити је из овог или било којег другог разлога лишен слободе. Оштро одбацујемо ове информације за које чврсто верујемо да нису злонамерне него да су само резултат у датом тренутку „погрешног тумачења поделе послова и надлежности различитих нивоа власти, те постојања пренетих надлежности“. Наиме, како су многобројни медији јуче објавили, припадници Министарства унутрашњих послова ухапсили су укупно 17 особа, а међу њима и два матичара која се терете да су искоришћавали свој
тако што су вршили проверу података кроз затворене базе матичних служби у сврху израђивања фалсификованих докумената. Овај податак је погрешно протумачен и повезан са Министарством државне управе и локалне самоуправе, јер ово Министарство сходно важећем Закону о министарствима обавља државне послове у вези са матичним књигама.

Међутим, матичари који обављају послове у вези са личним стањем грађана и врше послове уписа и промене података у Регистру матичних књига, нису запослени у Министарству државне управе и локалне самоуправе, већ у општинским и градским управама које ове послове врше као поверене.

 

 Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept