„МУЗИЧКИ ДИНАР“ ЋЕ СЕ ПЛАЋАТИ И НА МОБИЛНЕ ТЕЛЕФОНЕ, РАЧУНАРЕ, ТАБЛЕТЕ…

Ауторска накнада која ће се по новој, управо измењеној уредби, од сада наплаћивати и на мобилне телефоне, таблете, лаптоп и десктоп рачунаре, неће смети да буде виша од један одсто колико прописује Закон о ауторском и сродним правима.

Како за портал Н1 каже Никола Вилотић, директор Организације произвођача фонограма Србије (ОФПС), ова накнада се плаћа по сваком продатом или увезеном уређају, а плаћају је произвођачи и – у највећем броју случајева – увозници. „Посебну накнаду не плаћају малопродајни продавци, већ искључиво увозници који увозе уређаје и то на увозну цену, не на малопродајну, што може довести до повећања малопродајне цене за око 0,5 одсто. То, практично значи да на основу овога неће доћи ни до каквог поскупљења у малопродаји, нити ће корисници свих тих уређаја осетити поскупљење на основу донете уредбе“, каже Никола Вилотић.

 На списку уређаја за које се плаћа ова ауторска накнада сада се налазе и: уређаји са интегрисаним хард диском – десктоп рачунари, лаптопови, телевизори са хард диском, ДВД плејери са могућношћу снимања и са хард диском, Блу-раy плејери са могућношћу снимања и са хард диском, затим таблети и – паметни телефони.

Никола Вилотић напомиње да је уредба требало знатно раније да се измени, с обзиром да, како каже – годинама уназад постоје ти уређаји који су подобни за умножавање ауторских дела и предмета сродних права, а на њих се није плаћала посебна накнада.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/muzicki-dinar-ce-se-placati-i-na-mobilne-telefone-racunare-tablete/