Početna » МУЗИKА И ЉУБАВ НА СЕОСKИ НАЧИН

МУЗИKА И ЉУБАВ НА СЕОСKИ НАЧИН

од Паланка данас
0 Коментар


Властимир Власта Јелић, из Азање, рођен је 5. јануара 1924. године (рођак Живомира Јелића Шандора возача). Већ као дечак је почео да се бави музиком, добивши на дар од свог кума – прву виолину. Та драгоцена виолина постала је његов верни сапутник, а Власта се заљубио у њен звук. Било је очигледно да ће музика постати неодвојиви део његовог живота.
Kроз године, Власта је неговао своју љубав према музици и стекао вештине свирајући различите жанрове. Међутим, срце га је увек вукло према народној музици, која је постала његова права страст.
У младости је окупио свој оркестар и наступао на београдским приредбама, где је његов виртуозни таленат привукао пажњу великог Властимира Павловића Царевца. Царевац је препознао Властину изузетност и позвао га да се придружи Народном оркестру РТБ-а. Ипак, Власта је одлучио остати уз своје младе колеге, а тада се родила сјајна идеја. Царевац је предложио оснивање Омладинског народног оркестра Радио Београда под именом “Шумадинац“, у којем ће бити укључени сви чланови Властиног оркестра. Овај оркестар пратио је младе таленте народне музике, али и већ афирмисане певаче тог времена.
Власта и његова виолина постали су препознатљиви у многим телевизијским серијама, међу којима су “Љубав на сеоски начин“, “Музиканти“, “Грађани села Луга“, “Леваци“ и друге. Његова музика је додавала посебну емотивну дубину и оплемењивала сцене ових култних серија.
Власта Јелић, виолиниста И композитор, упамћен је као човек чија је музика дирнула срца многих и изразила његову љубав према народној музици. Његов дух ће заувек живети кроз ноте које је створио и кроз наслеђе које је оставио, а сарадња са познатим певачима Томом Здравковићем И Силваном Арменулић на серији „Милорад“ остала је записана као незаборавна епизода у његовом богатом музичком путовању.

Бојан МаринковићPovezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept