МЗ ДОЊИ ГРАД АКЦИЈА ДОБРОВОЉНОГ ДАВАЊА КРВИ 19. ДЕЦЕМБРА ОД 9-14 ЧАСОВА

Да је и током пандемије короне безбедно бити давалац и да не постоји могућност да се неко зарази трансфузијом, јер је реч о респираторном вирусу који се не преноси преко крви, објашњавају из Института за трансфузију крви Србије и позивају грађане који су здрави да дају крв, јер тиме могу спасити нечији живот.

Такође објашњавају да је просек давања крви у Србији био свега до 3 % када није било ковида, а да је сада још мањи, те је зато неопходно да они који нису дуго или нису никада дали крв то учине сада.
Kрвне групе негативног РХ фактора су дефицитарне а потреба за њима је велика зато Институт за трансфузију крви Србије апелује на све грађане који имају негативан РХ фактор било које крвне групе да се одазову акцијама добровољног давалаштва крви.

И поред ванредног стања и епидемије вируса корона, у Смедеревској Паланци ће бити организована још једна акција добровољног давања крви, уз све мере опреза. Акција се организује у четвртак, 19.новембра од 9 до 14 сати у просторијама Месне заједнице „Доњи град“. Организатори акције су Институт за трансфузију крви Србије и паланачки Црвени крст .

Подршку акцији добровољног давања крви могу да дају сви здрави пунолетни грађани до навршених 65 година живота.
Моле се суграђани да уколико имају прехладу, кашаљ, кијање, повишену телесну температуру, или су били у контакту са болесном особом чији симптоми лице на инфекцију корона вирусом не долазе на акцију добровољног давања крви.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/mz-donji-grad-akcija-dobrovoljnog-davanja-krvi-19-decembra-od-9-14-casova/