Početna » У ЗЕМЉАМА БИВШЕ ЈУГОСЛАВИЈЕ НАЈЗАГАЂЕНИЈИ ВАЗДУХ

У ЗЕМЉАМА БИВШЕ ЈУГОСЛАВИЈЕ НАЈЗАГАЂЕНИЈИ ВАЗДУХ

од Паланка данас
0 Коментар

Протекле недеље објављен је извештај сајта АирВисуал за 2022. годину. Од првих 25 најзагађенијих градова у Европи, 25 се налази на простору бивше Југославије, а тек 26. на листи је Ожеше у Пољској. Београд и даље остаје најзагађенији милионски град у Европи, а Смедерево је мало „покварило“ позицију у односу на раније године, сада је „тек“ 815. на свету, у „јакој конкуренцији“ афричких и азијских градова, али и даље у првих пет у Србији.
Што се тиче шире слике, занимљиво је видети да је на листи најзагађенијих земаља Босна и Херцеговина престигла Kину. Kина је смањила нивое загађења са 41.2 пм2.5 за 2018. на 30.6 пм2.5 за 2022. годину, док Босна има национални просек од 33.6 пм2.5.

Просечне годишње концентрације ПМ2.5 у Европи се крећу од 3.4 μг/м3 на Исланду до 33.6 μг/м3 у Босни и Херцеговини. И овде су, уосталом као и у Србији, по свему судећи, највећи извор загађења термолектране и тешка индустрија.

Србија, као што можете да се уверите на приложеном графику, држи треће место у Европи, иза БиХ и Северне Македоније. На светској листи земаља са најзагађенијим ваздухом Србија се налази иза Габона а испред Замбије.

Загађење ваздуха представља највећу хуманитарну опасност у Србији, али и осталим земљама Западног Балкана, јер само у Србији по извештају ЕЕА сваке године од смртоносних пм2.5 честица умре око 15.000 људи, што значи да се свака седма превремена смрт приписује дугорочној изложености суспендованим честицама.

Подунавље.инфо

 Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept