Početna » НА БОЛОВАЊЕ БЕЗ КОМИСИЈЕ УБУДУЋЕ НАЈДУЖЕ ДВЕ НЕДЕЉЕ: Министарка Грујичић саопштила важну одлуку

НА БОЛОВАЊЕ БЕЗ КОМИСИЈЕ УБУДУЋЕ НАЈДУЖЕ ДВЕ НЕДЕЉЕ: Министарка Грујичић саопштила важну одлуку

МИНИСТАРКА здравља Даница Грујичић изјавила је данас да је привреда имала велике примедбе на могућност да неко буде на боловању два месеца без провере комисије и да је чудно да је излечење највећег броја пацијената било баш 58 дана.

– Лекар опште медицине убудуће ће моћи да отвори боловање пацијенту најдуже две недеље, а не, као што је био случај до сада, два месеца – најавила је министарка за Политику.Она се нада да ћемо успети да спречимо могућност злоупотребе. Грујичић је истакла да су већ припремили предлог измене Закона о здравственом осигурању. Контрола ће, како је рекла, фактички бити на комисијама, са изузетком за онколошке пацијенте који пролазе вишемесечну терапију, или пацијенте који су тек изашли из болнице после тешке кардиохируршке операције.

Упитана да ли ће убудуће моћи да се поједноставе одлуке стручних комисија, министарка је истакла да ће се водити рачуна да новим законским актима постоји само једна комисија која ће одлучивати о лечењу пацијената

– Да ће се она налазити у Министарству или у Фонду, видећемо. То ће олакшати пацијентима и убрзати процедуре, пошто нема потребе да се оне диплирају. Морамо цео систем да учинимо бржим и функционалнијим у корист пацијената и колега – објаснила је Грујичић. Коментаришићу период од девет месеци колико је провела на челу Министарства здравља, истакла је да је незадовољна постигнутим.

– Могло је да буде много боље да сам имала слободе у раду. Нисам навикла да радим у систему који је спор. Ја сам неурохирург и у том послу се све брзо ради – навела је она.

Како је рекла, тешко јој је да се привикне да неки процеси трају.

– Било би лепо када би за сваки правилник, сваку промену у закону, постојала само једна особа којој бисмо могли да се обратимо, и да сва мишљења буду прикупљена за недељу дана. Овако све траје дуго, месец до два. Та спорост бирократског система ми не одговара – рекла је министарка здравља.

Грујичић је рекла да својим највећим достигнућем сматра усвајање правилника о „оф лејбл“ лековима, који омогућава да се лекови коришћени за једну болест могу прописати и за друге, где је доказано да делују.

ТанјугYou may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept