НА еУПРАВИ ТРИ НОВЕ УСЛУГЕ, ИЗДАВАЊЕ УВЕРЕЊА О НЕКАЖЊАВАЊУ

На порталу еУправа доступне су три нове услуге које омогућују да се са само неколико кликова електронски добије уверење да се против физичког и правног лица не води кривични поступак, као и да правно лице није осуђивано

Нове услуге развили су Влада Србије, Министарство правде и Канцеларија за IT и еУправу са циљем да се грађанима олакша прибављање тих докумената.

Представљању услуге е-Уверење у Другом основном суду у Београду присуствовала је премијерка Ане Брнабић која је рекла да се увођењем нових услуга додатно олакшава живот грађанима и да држава треба да служи као сервис грађанима 24 сата сваког дана у години.

„Грађани више не морају да излазе са посла и чекају у редовима испред судова да би добили потребна документа, држава ће им у сваком тренутку пружити ту услугу“, рекла је Брнабићева.

Нагласила је да је држава завршила огроман посао и да су нове услуге веома важне јер како каже унапређују ефикасност судства и упоредила то са значајем еРецепта у здравству.

„Овим се смањује административни и бирократски посао како би запослени у судовима могли да се бави и другим стварима и да тако подижу ефикасност правосуђа“, навела је премијерка.

Министарка правде Маја Поповић казала је да је правосуђе показало да је у служби грађана који, како каже, више неће морати да одлазе на три-четири локације да би извадили та уверења.

“Са неколико кликова може се доћи до тог уверења, а важно је да најстарији суграђани знају да је остала опција и да могу поднесу захтев и у суду“, рекла је Поповић.

Она је додала да је у прошлој години издато 300.000 уверења, а у коруптивним одељењима 20.000 уверења и да увођење еУверења значити знатну уштеду. Директор Канцеларије за IT и еУправу Михаило Јовановић је рекао да грађани и компаније против више неће морати да посећују три различита шалтера судова да би добили уверења, него да ће моћи на их на порталу еУправа “наруче“ и да их добију или у еСандуче или поштом на своју адресу.

“Електронска уверења о вођењу кривичног поступка и електронска уверења из казнене евиденције правних лица представљају најсофистицираније услуге еУправе јер грађани завршавају све послове са судовима путем интернета: од подношења захтева, електронског плаћања до пријема електронски потписаних уверења у еСандуче“, навео је Јовановић.

Председница Другог основног суда Татјана Јеремић казала је да ће нови систем омогућити грађанима да брже и лакше добију уверења да се против физичких и правних лица води или не води кривични поступак или истрага пред основним и вишим судовима, јавним тужилаштвима, посебним одељењима за сузбијање корупције, организованог криминала и посебним одељењима за ратне злочине.

“Такође издају се потврде о осуђиваности или неосуђиваности правних лица“, рекла је Јеремић.

Додала је да је Други основни суд на годишњем нивоу издавао највећи број уверења и да је зато укључен у пројекта.

Уверење о вођењу кривичног поступка је документ који је врло често потребно приложити у процесу запошљавања, продужавања визе…

Да би поднео захтев довољно је да грађанин буде регистрован на порталу еУправа и да је пријављен корисничким именом и лозинком, као и да након подношења захтева електронски плати таксу на основу налога за уплату који ће се генерисати из система са јединственим позивом на број, а постоји и опција ослобађања плаћања уколико грађанин остварујете право на то.

Након што је уплата евидентирана, захтев се шаље надлежном суду који има рок од 8 дана да одговори на захтев.

Сва уверења се шаљу у еСандуче, а уколико се у захтеву тражи и штампани примерак уверења, може се преузети у надлежном суду.

Танјуг

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/na-eupravi-tri-nove-usluge-izdavanje-uverenja-o-nekaznjavanju/