Početna » НА МЕТИ ПРЕСТУПНИКА СКОРО СВИ ДЕЛОВИ АУТОМОБИЛА: Украдени фарови вреде хиљаде евра

НА МЕТИ ПРЕСТУПНИКА СКОРО СВИ ДЕЛОВИ АУТОМОБИЛА: Украдени фарови вреде хиљаде евра

СКОРО сви делови аутомобила на црном тржишту могу да се продају за позамашне своте новца, због чега су четвороточкаши често на мети лопова. Последња истраживања показала су да крадљивци најчешће скидају ретровизоре са новијих кола, фарове, па чак и регистарске таблице. Што је новији модел возила, то је више пара у игри.

Према речима стручњака компаније за податке о аутомобилима Матаса Бузелиса, а како преноси портал CarVertical, лопове занимају сви делови – од катализатора до точкова. Бочна огледала на моделима више класе могу коштати и неколико стотина евра. Украдена стакла се лако се продају „испод радара“, пошто често у мањим саобраћајним незгодама управо она страдају.– У зависности од модела аутомобила, цена фарова достиже и неколико хиљада евра – наводи Бузелис. – Пошто су веома тражени на тржишту половних делова, лак плен често доводи лопове у искушење. Украдена светла и други делови не завршавају само на огласним порталима, већ се често пребацују у иностранство.

Украдене регистарске таблице искоришћавају се за друга возила, која се користе за криминалне активности. Преступници користе ову тактику за избегавање градских камера и заваравање трагова код полиције. Унутрашњи делови аутомобила су, такође, популарни међу лоповима, иако се ређе краду од светала или огледала.

– На мети лопова су обично панели луксузнијих аутомобила, који се касније превозе у иностранство или продају ради уградње у оштећена возила. Ауто на дизалицама или циглама „непролазни је класик“ међу лоповима. Скидање точкова може потрајати, тако да лопови обично бирају аутомобиле паркиране на мање осветљеним местима. Аутомобилски точкови су прилично пожељна ставка, тако да није тешко пронаћи купце за њих – открива стручњак.

Како наводи Бузелис, катализатори садрже племените метале као што су платина, паладијум и родијум, који су на високој цени код трговаца отпадним металима. Њиховом продајом лопови могу да остваре зараду од барем неколико стотина евра.

– Власници „тојота“ и „лексуз“ возила треба да буду посебно опрезни, јер су ове марке највише на мети криминалаца. Катализатори ових произвођача имају више племенитих метала, што доноси бољу зараду. А пошто ове марке производе хибриде, њихови катализатори су обично у бољем стању него код аутомобила на бензин – рекао је Бузелис.

У Европи се велики број озбиљно оштећених аутомобила увози из САД, па је волан поприлично тражен. Иако су браве за волан некада биле популарне, данас представљају праву реткост.You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept