НА ОГЛЕДНОЈ ПАРЦЕЛИ У ГОДОМИНСКОМ ПОЉУ ОДРЖАН ДАН ОЗИМИХ СТРНИХ ЖИТА

Пољопривредна стручна и саветодавна служба Смедерево и ове године је, сада већ по традицији, организовала Дан озимих стрних жита. На огледној парцели у Годоминском пољу окупило се око сто пољопривредних произвођача који су били у прилици да се упознају са разноврсним сортиментом погодним за гајење у Подунавском региону.

На парцели од 26 хектара, коју је Пољопривредној стручној и саветодавној служби уступила држава. Министарство пољопривреде могли су давиде, али и да се из прве руке информишу о сортама које највише одговарају овом поднебљу.– Организовање микро огледа, које ми радимо од прошле године, преузеле су и остале пољопривредне стручне службе.

И оне ће по истом принципу, радити огледе под шифром, чиме је искључена могућност пристрасности код одређивања квалитета и висине приноса – објашњава Горан Павловић, директор Пољопривредне стручне и саветодавне службе Смедерево, уједно и саветодавац за ратарство и повртарство.

Манифестацији је присуствовао и отворио ју је Александар Богићевић, помоћник министра пољопривреде, био је ту и Жељко Радошевић, државни секретар у Министарству пољоприведе из Смедеревске Паланке, као и представници локалних самоуправа Подунавског округа.

У плану је на јесен организовање Дана кукуруза, у Пољопривредној стручној служби кажу да имају око 30 хибрида кукуруза у микро и још 35 у макро огледима, а у плану је да исто буде урађено и са сунцокретом и сојом.

Фото: ПССС Смедерево

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/na-oglednoj-parceli-u-godominskom-polju-odrzan-dan-ozimih-strnih-zita/