Početna » На пијацама у Србији приметна велика разлика у ценама пилетине

На пијацама у Србији приметна велика разлика у ценама пилетине

Постоје велике разлике у цени пилећег меса на пијацама у градовима Србије, али и између самих градских тржница. Тако је, према последњем извештају репортера Система тржишних информација Србије (СТИПС), пилеће месо на пијаци „Скадарлија“ у просеку коштало 290 динара по килограму. Иако се не би могло очекивати, ово је уједно била и најнижа цена ове врсте меса укупно, гледајући све пијаце у Србији.

од Паланка данас
0 Коментар

 

Истовремено, пилеће месо на Каленић пијаци, која је од београдске Скадарлије удаљена свега неколико километара, просечна забележена цена пилећег меса била је 400 динара. И на другим пијацама у Србији цене се разликују.За килограм пилетине потрошачи у Краљеву и Чачку морали су да издвоје 300 динара, а 400 у Пироту, Врању, Зајечару, Сомбору, Сремској Митровици. Најскупље пилеће месо плаћали су грађани Лознице – 480 динара, Смедерева – 460 динара и Панчева – 450 динара по килограму.

Раде Шкорић из „Заједнице живинара” каже за „Политику” да су те разлике изражене на пијацама, док у систему трговина нема нигде цене преко 300 динара за килограм пилетине јер се стално организују акцијске продаје.

– Разлика је највећа на пијацама и то доста зависи колико је том градском окружењу најближа производња. Постоје центри где је понуда домаће производње баш велика и где се пилићи тове искључиво за пијачну продају, за локално тржиште – објашњава Шкорић.

Специфични крајеви су, рецимо, Лозница, где баш и нема значајније производње, док у Ваљеву има. Тако је и у Новом Саду, рецимо, ова врста меса значајно јефтинија него у Лозници.

Када је реч о самом сектору живинарстава, тренутно је специфично да је цена пилетине 300 динара, што је драстично нижа од цене свињског меса која је достигла и 1.000 динара по килограму.

– За ових 40 година, колико се бавим послом, никада се није догодила оваква ситуација на тржишту. Пре пет, шест година, рецимо, разлика између цене пилећег и свињског меса била је свега 50 динара – истиче Шкорић и додаје да однос понуде и потражње диктира ту значајну разлику.

Јер, како каже, исту соју и кукуруз користе обе индустрије, само је разлика то што у Србији увек имамо вишак пилећег меса, чија је цена тренутно изузетно ниска за све учеснике у производњи.

Према његовим речима, недостаје нам тржиште, то је суштина. Имамо вишак производње који може да буде још већи, зато што практично немамо извоз, што је релативно мало тржиште. Свега нешто више од пет одсто укупне производње се пласира у две, три земље у окружењу, али и тамо је већ стигла пилетина из Бразила, Аргентине, па је тешко продати.

– Говоримо о Црној Гори, Босни и Херцеговини и Македонији. Много теже је доћи до купаца, зато што је месо које сада тамо стиже много јефтиније – напомиње Раде Шкорић.

Извор: ПолитикаPovezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept