Početna » НА ПИЈАЦУ ПО КОЗМЕТИКУ-РОБА ЈЕФТИНИЈА И ДО ТРИ ПУТА

НА ПИЈАЦУ ПО КОЗМЕТИКУ-РОБА ЈЕФТИНИЈА И ДО ТРИ ПУТА

Поново је изгледа дошло време да на пијаце не идемо само по воће и поврће. Сва козметика је на тезгама јефтинија и до три пута. Да ли је квалитет исти у радњама и на пијацама и шта ми заправо плаћамо трговцима?

На пијаци 220, у комшијском дућану 250, у великим маркетима чак 600 динара – исти дезодоранс истог произвођача. То показује истраживање организације потрошача, али и сами смо сведоци да су цене средстава за хигијену различите од продавнице до продавнице.

„Дакле, причамо о истим производима – тоалет папир код једног трговца кошта 500, код другог 1.200 динара. Средство за машину за судове чак је и драстична разлика од 1.250 до 3.600 динара. Немогуће је да овај што продаје за 1.250 то продаје радећи у неком губитку“, каже Дејан Гавриловић из Организације потрошача „Ефектива“.

Тамо гда је повољније, купују они са плићим џепом, кажу продавци.

„Повољније су цене од маркета због ниже марже, јер маркети логично је да се уграђују са већом маржом зато што плаћају закупе локала, раднике“, објашњава Дејан Николић, продавац на пијаци.

О висини маржи на производима за хигијену трговци не желе да говоре. То је као да јавно говоре о профиту који је по правилу тајна сваке компаније. Међутим, у великим маркетима велики део поторшачке корпе заузимају управо средства за хигијену, посебно када су акције.

„Учешће акцијске продаје средстава за хигијену све је веће, потрошачи прате акције. Највећи удео имају салвете, папирна галантерија, детерџенти и слично“, поручује трговац Стефан Стојковић.

Роба на пијацама, кажу трговци, углавном се набавља од малих увозника. Производи су најчешће са мађарског тржишта, јер су тамо повољнији.

Није све до цене. Да ли ће се проћи јефтиније или скупље зависи и од тога има ли довољно готовог новца у новчанику или се роба купује платном картицом. Обилазак продајних места свакако чува кућни буџет, не само када су у питању средства за хигијену, већ и сви остали производи.

РТС

You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept