Početna » НА ПЛАТУ 5.000 ДИНАРА: Већи додатак за разредне старешине, веће и обавезе – предлог Радне групе

НА ПЛАТУ 5.000 ДИНАРА: Већи додатак за разредне старешине, веће и обавезе – предлог Радне групе

РАЗРЕДНЕ старешине би убудуће требало да имају већу надокнаду за посао који обављају. Наиме, Радна група за превенцију и спречавање насиља у образовним установама је предложила повећање "додатка" са четири на седам одсто, односно са 3.000 на око 5.000 динара.

од Паланка данас
0 Коментар

Већа примања донеће и веће обавезе одељенским старешинама. У упутству за рад којим се ближе уређују њихови задаци, а донело га је Министарство просвете се наводи да је улога разредног старешине примарно васпитне природе и везана је за активности у оквиру одељења ради развијања и неговања моралних вредности код ученика, толеранције, емпатије и развијања еколошке свести. Примарни задаци су – организациони, педагошки, сарадња са родитељима, стручно усавршавање и вођење евиденције.– Одељењски старешина својим ставовима, моделом понашања креира позитивну атмосферу у одељењу, развија инклузивну и подржавајућу средину за успостављање социјалних релација између свих ученика, чиме доприноси развоју ученичког колектива и пружа подршку личном развоју сваког ученика – пише у упутству.

Као најважнији педагошки задатак наводи се успостављање поверења са ученицима, пружање додатне подршке ђаку у оквиру рада Тима за пружање додатне подршке, праћење напредовања и оцењивања ученика, превентивни рад са њима и родитељима, поступање у ситуацијама заштите од насиља и дискриминације, као и појачан васпитни рад са школарцима.

Форум средњих стручних школа који је недавно упутио писмо министру, након што се у јавности појавила радна верзија измена Закона о основама система образовања и васпитања

– Видимо из предлога да сте, када су обавезе одељењских старешина у питању, били врло маштовити – наводи се у допису. – Нисте заборавили да одељенског старешину оптеретите додатним обавезама, али да тај посао наградите и повећањем накнаде вам је некако промакло и изостало. Измене и допуне закона предвиђају додатне обавезе за разредне старешине, као да су они хоботнице са осам екстремитета, а о повећању зараде ни речи.Како наводе у Форуму, у измене закона биће унета обавеза да одељењски старешина, заједно са стручним сарадницима, односно са тимом за заштиту од дискриминације, насиља злостављања и занемаривања или тимом за инклузију, сачињава план појачаног васпитног рада који траје до окончања васпитно-дисциплинског поступка.

Разредни старешина ће бити дужан и да води посебну евиденцију о појачаном васпитном раду, у коју се уносе подаци о догађају, учесницима, временској динамици, предузетим активностима и мерама и делотворности појачаног васпитног рада.

У Форума сматрају да додатне обавезе које се планирају изменама закона треба да обавља педагошко-психолошка служба, док би разредни старешина могао само да помаже јер је, како тврде, оптерећен низом других обавеза.

 


Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept