Početna » НА ПЛАТУ 5.000 ДИНАРА: Већи додатак за разредне старешине, веће и обавезе – предлог Радне групе

НА ПЛАТУ 5.000 ДИНАРА: Већи додатак за разредне старешине, веће и обавезе – предлог Радне групе

РАЗРЕДНЕ старешине би убудуће требало да имају већу надокнаду за посао који обављају. Наиме, Радна група за превенцију и спречавање насиља у образовним установама је предложила повећање "додатка" са четири на седам одсто, односно са 3.000 на око 5.000 динара.

од Паланка данас
0 Коментар

Већа примања донеће и веће обавезе одељенским старешинама. У упутству за рад којим се ближе уређују њихови задаци, а донело га је Министарство просвете се наводи да је улога разредног старешине примарно васпитне природе и везана је за активности у оквиру одељења ради развијања и неговања моралних вредности код ученика, толеранције, емпатије и развијања еколошке свести. Примарни задаци су – организациони, педагошки, сарадња са родитељима, стручно усавршавање и вођење евиденције.– Одељењски старешина својим ставовима, моделом понашања креира позитивну атмосферу у одељењу, развија инклузивну и подржавајућу средину за успостављање социјалних релација између свих ученика, чиме доприноси развоју ученичког колектива и пружа подршку личном развоју сваког ученика – пише у упутству.

Као најважнији педагошки задатак наводи се успостављање поверења са ученицима, пружање додатне подршке ђаку у оквиру рада Тима за пружање додатне подршке, праћење напредовања и оцењивања ученика, превентивни рад са њима и родитељима, поступање у ситуацијама заштите од насиља и дискриминације, као и појачан васпитни рад са школарцима.

Форум средњих стручних школа који је недавно упутио писмо министру, након што се у јавности појавила радна верзија измена Закона о основама система образовања и васпитања

– Видимо из предлога да сте, када су обавезе одељењских старешина у питању, били врло маштовити – наводи се у допису. – Нисте заборавили да одељенског старешину оптеретите додатним обавезама, али да тај посао наградите и повећањем накнаде вам је некако промакло и изостало. Измене и допуне закона предвиђају додатне обавезе за разредне старешине, као да су они хоботнице са осам екстремитета, а о повећању зараде ни речи.Како наводе у Форуму, у измене закона биће унета обавеза да одељењски старешина, заједно са стручним сарадницима, односно са тимом за заштиту од дискриминације, насиља злостављања и занемаривања или тимом за инклузију, сачињава план појачаног васпитног рада који траје до окончања васпитно-дисциплинског поступка.

Разредни старешина ће бити дужан и да води посебну евиденцију о појачаном васпитном раду, у коју се уносе подаци о догађају, учесницима, временској динамици, предузетим активностима и мерама и делотворности појачаног васпитног рада.

У Форума сматрају да додатне обавезе које се планирају изменама закона треба да обавља педагошко-психолошка служба, док би разредни старешина могао само да помаже јер је, како тврде, оптерећен низом других обавеза.

 


Povezane vesti

Остави коментар

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept