НА ПРОЛЕЋЕ ГЕНЕРАЛНА ПРОБА ВЕЛИКЕ МАТУРЕ

У априлу следеће године матуранти средњих школа имаће пилот- тестирање за будућу државну матуру која ће, уместо пријемног испита, бити улазница за упис на факултете за три године, на крају школске 2023/24.

Неки од задатака ће бити као на пријемном испиту, а ученицима коју буду добро урадили оцена из предмета који буду полагали биће уписана у дневник, речено је на радионици за медије чија је тема била увођење државне матуре. До краја августа следеће године, средњошколци ће сазнати и који ће услови 2024. године бити за упис на одређени факултет.

Како је појаснио Зоран Костић, саветник министра просвете, деци је на прошлогодишњем пробном тестирању недостајала мотивиција, тако да је ова новина одличан начин да се они потруде да ураде што боље.

– Законом смо обавезали високошколске установе да до 31. августа следеће године пошаљу шта траже за упис на факултет 2024. године. Тако ће матурант, који још не зна шта ће да упише, имати две године да размисли шта жели. Било је факултета који су негодовали због овог система – Медицински, ФОН и Електротехнички. Они имају више пријављених на једно место и хоће најбоље. Можемо се договорити са њима да, рецимо, 10 одсто задатака буду најтежи за оне најбоље.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/na-prolece-generalna-proba-velike-mature/