НА СНАГУ СТУПИО ЗАКОН О БЕСПЛАТНОЈ ПРАВНОЈ ПОМОЋИ

Скоро 4.000 адвоката од 10.000, колико их у Србији има, пријавило се за пружање бесплатне правне помоћи грађанима, потврдио је, за „Новости“, председникаАдвокатске коморе Србије Виктор Гостиљац. Списак је и даље отворен, па Гостиљац очекује пријаве и надаље.

Закон о бесплатној правној помоћи, који се чекао пуних 15 година, ступио је на снагу 1. октобра. Процене су да би на ову врсту услуге право могло да има око пола милиона грађана, махом најсиромашнијих, али и припадници рањивих група. Поред корисника новчане или социјалне помоћи, као и дечјег додатка, право имају и они који нису корисници, али би због финансирања ових услуга из свог џепа, у конкретној ствари, видно осиромашили. Право на бесплатно заступање имају и деца у поступцима пред судом или управним органом, жртве породичног насиља или трговине људима, азиланти, избеглице, особе са инвалидитетом…

Бесплатну правну помоћ пружају адвокати и службе правне помоћи у јединицама локалне самоуправе. Према речима министарке правде Неле Кубуровић, више од 300 правника који испуњавају услове прошло је обуку и добило дозволе Министарства правде. Осим њих, под одређеним условима, бесплатну помоћ могу да пружају и невладине организације.

Све општине ће убудуће имати посебне службенике који ће обрађивати захтеве и доносити решења да ли неко испуњава услове за добијање правне помоћи. Грађани ће им подносити захтеве и документацију којом доказују да имају то право. Локална самоуправа у року од осам дана мора да донесе решење и, уколико неко испуњава услове, да га упути на адвоката.

Међутим, корисници неће само бирати ког адвоката желе, већ ће заступници бити бирани по редоследу са листе Адвокатске коморе, односно уређеним системом кол-центра који већ постоји за постављање бранилаца по службеној дужности.

Новости

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/na-snagu-stupio-zakon-o-besplatnoj-pravnoj-pomoci/