НА СТОЧНОЈ ПИЈАЦИ СМАЊЕНА ПОНУДА И ПОТРАЖЊА

Цена товљеника на паланачкој сточној пијаци нижа је него пред празнике, али, како тврде фармери, и даље је добра за солидно пословање. Цена прасића се кретала око 220 динара за килограм живе ваге, товљеници у класи до 130 кг су били око 160 динара, овце су се кретале око 140-170 динара док је цена јагњади била око 300 динара.

Међутим, мали произвођачи свиња очекују већу подршку државе за удруживање, јер, како упозоравају, само организовани могу да опстану на тржишту.

 Фармери подсећају да је и смањена цена боља него што је било лане. Као разлог бољег пословања свињари виде мањи увоз.

Ова година до сада је за нијансу боља по потражњи свиња него што је то било лане. Можда и због тога што је прошле године из увоза стизало много свиња и у ово време. Сада ни у иностранству нема више толико вишка свиња као што је то било у претходном периоду.

Запад је решио свој проблем тако што извози у Кину. Сада је тржиште Европске уније растерећено тржишног вишка из те гране сточарства. То је сада постала шанса да и наши фармери нешто профитирају.

Међутим, да би наши фармери на дужи рок боље пословали, потребно је да се не ослањамо само на шансе које настају када у окружењу нема вишкова и када изостане увоз.

Потребно је да држава помогне мале фармере да се удружују, међутим удруживање кошта, а тај новац мали произвођачи немају.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/na-stocnoj-pijaci-smanjena-ponuda-i-potraznja/