НАЦИОНАЛНА МАТУРА ОД 2018 ГОДИНЕ

gimnisПријемни испити на факултетима одлазе у прошлост. Уместо њих, средњошколци ће обавезно полагати националну матуру. Пилот-матура биће одржана већ 2018. године.

Генерација која је средњу школу уписала 2015. биће прва која ће полагати националну матуру по завршетку средње школе. Пилот-пројекат националне матуре увешће се 2018. Национална матура требало би да замени пријемни испит на факултетима, а средњошколцима ће омогућити квалитетнији прелазак из средњих школа на студије.

Пријава за више факултета

Са положеном националном матуром сваки свршени средњошколац моћи ће да пошаље пријаве на неограничен број факултета. Пробни испит националне матуре који буде одржан 2018. године биће попут оног за средње школе (мала матура) – обавезан.
Министар просвете: Уводимо националну матуру уместо пријемног на факултетима
Министар просвете Младен Шарчевић најавио је данас увођење пилот пројекта националне матуре од 2018. године, која би требало да замени пријемни испит на факултетима.

Полагаће се у средњој школи

Полагаће се у матичној средњој школи и означаваће завршетак школовања. Такође, план је да национална матура, без обзира на то коју је неко средњу школу или гимназију завршио, никога не спречава да се образује онако како хоће и где жели. То значи да онај који је завршио средњу грађевинску има прилику да упише медицину, а и онај са средњом медицинском може бити грађевински инжењер.

Шта ће се полагати

Одредиће се група предмета које ће полагати на националној матури, тако да сви буду једнаки. Међутим, који ће то предмети бити, као и остале детаље знаћемо тек у мају. Како је раније нагађано, за сродне факултете били би исти предмети, али ти детаљи тек треба да буду усклађени.

Биће обавезна и за “старије”

Они који нису имали обавезно полагање националне матуре, а хтели би да упишу факултет када та идеја заживи, мораће да полажу испит у средњој школи јер пријемних на факултетима неће бити. Међутим, у којој средњој ће полагати, како и у којем обиму, као и све детаље овог плана имаћемо тек од маја – нагласили су у Министарству. Пробна национална матура која ће се полагати 2018. године неће имати никаву тежину. Генерација која је буде радила свакако ће полагати пријемни на факултету.

Међународна матура

Министар просвете Младен Шарчевић каже да ће се на тај начин радити оцена школе, екстерна оцена једне целе генерације. Осим националне, биће уведена и међународна матура која, каже министар, узор свима у свету, постоји од 1970. године и обухвата све континенте.

Бета

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/nacionalna-matura-od-2018-godine/